УКРАЈИНСКО СЕЛО ЦУКУРИНО У ОКРУЖЕЊУ, ПОСЛЕ ЊЕГА СЛЕДЕ ГОРЊАК И СЕЛИДОВО

Руске снаге се узеле у окружење село Цукурино, након што су запоселе јаловиште рудника, на 200м од села. Село Цукурино је важно место јер се налази на прузи која спаја Горњак и Селидово. Ова два места су кључна за судбину читавог правца.

Руске снаге су јутрос избиле на јаловиште (терикон) које се налази 200 метара источно од цела Цукурино. Село је једно од већих насеља на овом правцу, а терикон који је јутрос заузет доминира над околином. Заузимање рудника у исто време даје Русима предност у јуришу на Горњак. Рудник је позициониран недалеко од саобраћајнице којом се Горњак снабдева. Рудник је доминантна кота са које се могу планирати офанзивне акције у неколико правац. Северно од села Цукурино налази се град Селидово.

Украјинска команда је већ бацила све што је имала не би ли зауставила руски напад. Чак је и чувена 72. механизована бригада повучена из Угледара у овај град, где је добрано искрварила, а Угледар је у међувремену пао. Ове чињенице говоре о значају Селидова за ОСУ. Узимањем Цукурина, притисак на Селидово ће се додатно појачати.

Када се преместимо на стратешку перспективу, Горњак и Селидово су круцијални за Руске планове који се тичу Покровска и Курахова. Руси имају све предиспозиције да се до почетка јесење распутице што боље позиционирају према Курахову. Што се тиче Покровска, и поред почетне панике на страни ОСУ, руска страна се одлучила да граду приђе у ширем фронту. Без изложених бокова. Селидово је прво на списку захтева који се морају испунити да би ова опасност била отклоњена.

3 коментара на “УКРАЈИНСКО СЕЛО ЦУКУРИНО У ОКРУЖЕЊУ, ПОСЛЕ ЊЕГА СЛЕДЕ ГОРЊАК И СЕЛИДОВО

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *