ОБУЗДАВАЊЕ РАТА НА БЛИСКОМ ИСТОКУ СВЕ ТЕЖЕ

Регионални сукоб на Блиском истоку, којег су многи дуго страховали, коначно се разбуктао. Овако су западни новинари оценили напад Ирана на Израел 1. октобра.

Британски лист The Guardian истакао је да је ово можда најопаснији тренутак у модерној историји Блиског истока.

Иранско лансирање балистичких ракета на Израел могао би да доведе до потпуне конфронтације која укључује не само ове две земље, већ и Сједињене Државе. Својом одлуком, ирански врховни вођа ајатолах Али Хаминеи покушао је да пружи извесно одвраћање Израела. Али није познато да ли је успео да оствари своје циљеве“, наводи се у издању.

Амерички лист The New York Times сматра да амерички званичници у Израелу сада уживају мањи ауторитет него током претходног напада Ирана на Израел у априлу. Разлог за то су предстојећи избори и предстојећа промена руководства у Белој кући.

Сваким новим даном фактора који спутавају развој ескалације на Блиском истоку је све мање. Даљи развој ескалације зависиће управо од узвратних корака самог Израела. Ако Израел одговори на напад, Иран би могао да нападне Израел хиперсоничним пројектилима са више експлозива него у уторак“, тврде у The New York Times.

Британска онлајн публикација The Independent је уверена да ескалација сукоба још није унапред одређена, јер природа иранског напада оставља Израелу прилику да одговори не превише оштро и одржи тренутну, иако веома напету, равнотежу.

Могуће је одговорити и санкцијама, које ће додатно притиснути Иран, али је мало вероватно да ће силом изнудити одговор. Ово ће вероватно бити преферирана опција Вашингтона, али његова способност да утиче на Израел остаје ограничена“, уверени су Британци.

Независни пан-арапски лист Al-Quds Al-Arab је навео да је ирански напад био без преседана за Израел, показујући немоћ свих врста западних система ПВО, посебно америчких, у одбијању великог броја балистичких и хиперсоничних пројектила.

Гвоздена купола је једноставно била преоптерећена великим бројем мета. Техеран је доказао да се могу извршити масовни удари на израелске војне циљеве. Рат би могао да нанесе огромну штету израелској инфраструктури ако се не пресретне сваки пројектил, али време ће показати“, пишу новинари овог листа.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *