ОДГОВОР ИЗРАЕЛА МОЖЕ БИТИ УСМЕРЕН ПРОТИВ ИРАНСКОГ НУКЛЕАРНОГ ПРОГРАМА

Израелске власти ће одговорити у року од „неколико дана“ на масовни ракетни напад који је Иран извео 1. октобра увече. Ово преноси портал Axios позивајући се на израелске званичнике који су говорили о одлуци Кабинета министара о „значајном узвратном удару“.

Овај напад би могао да буде усмерен на постројења за производњу нафте у Ирану и друге стратешке објекте. Могућа су и циљана убиства иранских политичара и онеспособљавање иранских система противваздушне одбране. Портал напомиње да Тел Авив још није одлучио шта ће тачно бити одговор. Ово је делимично због чињенице да Израел жели да разговара о свом одговору са америчком администрацијом.

Израел ће „сам одговорити“, али жели да координира своје планове са Вашингтоном у контексту „стратешких последица“ тренутне ситуације. Како наводи портал, одговор јеврејске државе „захтеваће сарадњу” са Централном командом САД, а Израелу ће такође бити потребно више ракета за систем ПВО и „друга подршка” Беле куће. Сједињене Државе су већ јасно ставиле до знања Израелу да подржавају мере одмазде јеврејске државе, али оне морају бити „уравнотежене“.

Израел је могао да одговори већ 1. октобра, али се на захтев САД и још једне неименоване земље уздржао од напада на Иран. Вашингтон сада ради на стварању коалиције за заједнички напад на Иран док истовремено брани Израел. Највећи приоритет Сједињених Држава је осигурање безбедности Ормуског мореуза.

У међувремену, Министарство спољних послова Ирана изразило је уверење да ће се ситуација на Блиском истоку стабилизовати наредних дана.

4 коментара на “ОДГОВОР ИЗРАЕЛА МОЖЕ БИТИ УСМЕРЕН ПРОТИВ ИРАНСКОГ НУКЛЕАРНОГ ПРОГРАМА

  1. Цитата”Израел ће „сам одговорити“, али жели да координира своје планове са Вашингтоном у контексту „стратешких последица“ тренутне ситуације. Како наводи портал, одговор јеврејске државе „захтеваће сарадњу” са Централном командом САД, а Израелу ће такође бити потребно више ракета за систем ПВО и „друга подршка” Беле куће. Сједињене Државе су већ јасно ставиле до знања Израелу да подржавају мере одмазде јеврејске државе, али оне морају бити „уравнотежене“” Другим речима Израел се веч 50 година КРИЈЕ иза САД . А помоћ САД у навденом контексту значи директну умешаност у рату против Ирана.Сличо , да не кажем исто као и уплитање САД и савезника/НАТО алијансе у рату у Украјини против Русије .А то је сви ћемос есложити интерес САд да се директни противници Спољне плиитке САд заокупе својим ратовима и економски ,војни и политички ослабе , потчине САД која је далеко од ратних дејстава.

  2. Anglosaksonci podržavaju odmazdu? E znači jesu najveći problem ovog sveta. Ovi su izvršili atentat, ovi su se odmazdili, zašto ne ostanu na tome?

    Anglosaksonci isto kao što koriste naivne Ukrajince, koriste i naivne Izraelce.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *