ИЗРАЕЛСКЕ КОПНЕНЕ СНАГЕ ПОЧИЊУ ЦИЉАНЕ НАПАДЕ НА ХЕЗБОЛАХ У ЛИБАНУ

Израелске копнене снаге покренуле су циљане нападе против Хезболаха у јужном Либану, што представља прву велику копнену борбу од 2006. године.

Израелске копнене снаге прешле су у јужни Либан у уторак рано јутро у драматичној ескалацији офанзиве против Хезболаха – док је влада Велике Британије изнајмила лет да помогне Британцима који су остали у Либану да се извуку.

Израелска војска је у кратком саопштењу навела да је започела „ограничене, локализоване и циљане копнене нападе“ на циљеве Хезболаха у јужном Либану.

Ове мете се налазе у селима близу границе и представљају непосредну претњу израелским заједницама на северу Израела“, наводи се у саопштењу.

Упад је уследио након недеља тешких борби између Израела и Хезболаха – укључујући ваздушне нападе у којем је убијен Хезболахов дугогодишњи вођа Хасан Насралах – и настоји да појача притисак на групу, која је почела да испаљује ракете на северни Израел након почетка рата у Гази.

Последњи пут су Израел и Хезболах учествовали у копненој борби 2006. године.

Није било речи о томе колико ће операција трајати, али је израелска војска саопштила да су војници последњих месеци тренирали и припремали се за борбене задатке.

Министар спољних послова Велике Британије Дејвид Лами описао је ситуацију у Либану као „нестабилну” и са „потенцијалом да се брзо погорша” пошто је потврђен лет, који је требао да напусти међународни аеродром Бејрут-Рафик Харири у среду.

Раније је Лами поновио позиве Британцима у Либану да оду и рекао да ће влада учинити „све што може“ да помогне људима да побегну.

Британски држављани и њихови супружници, партнери и деца млађа од 18 година испуњавају услове за лет ка Уједињеном Краљевству, а они који су рањени имаће приоритет.

Министар Лами је рекао: „Ситуација у Либану је нестабилна и има потенцијал да се брзо погорша“.

Безбедност британских држављана у Либану и даље је наш највећи приоритет. Због тога влада Велике Британије изнајмљује лет како би помогла онима који желе да оду. Од виталног је значаја да сада одете јер даља евакуација можда неће бити загарантована”.

Израел је рекао да ће наставити са нападима на ову групу док не буде безбедно да се расељени Израелци из пограничних заједница врате својим домовима.

Уочи израелског саопштења, званичници Сједињених Држава рекли су да је Израел покренуо мале копнене нападе унутар Либана, а Израел је три мале пограничне заједнице прогласио „затвореном војном зоном“, дозвољвајући приступ само војницима.

Није било извештаја о директним сукобима између израелских трупа и милитаната Хезболаха. Али током целе вечери, израелске артиљеријске јединице су гађале циљеве у јужном Либану, а звуци ваздушних удара чули су се широм Бејрута.

Дим се дигао из јужних предграђа главног града, где је Хезболах снажно присутан, убрзо након што је Израел наредио становницима три зграде да се евакуишу.

izrael-nastavlja-vazdušne-napade-na-liban© shutterstock/Anas-Mohammed

Израелска војска је последњих дана знатно ојачала снаге дуж границе, а команданти су рекли да су спремни да уђу у Либан.

Израелски напади последњих недеља погодили су, како војска каже, хиљаде милитаната у великим деловима Либана. Више од 1.000 људи је убијено у Либану у протекле две недеље, од којих су скоро четвртина жене и деца, саопштило је Министарство здравља Либана.

Обраћајући се медијима раније у понедељак увече, господин Лами је рекао: „Учинићемо све што можемо да помогнемо људима да изађу и обезбедили смо места на комерцијалним летовима који лете сутра тако да држављани Уједињеног Краљевства могу да изађу”.

Позивам их да оду јер се ситуација на терену брзо одвија”.

Он је додао: „И наравно, иако ћемо учинити све што можемо да заштитимо британске држављане – а ти планови постоје да то учинимо – не можемо предвидети околности и брзину којом бисмо то могли да урадимо ако ствари ескалирају у великој мери далеко у наредним сатима и данима.”

Господин Лами је у понедељак председавао министарским састанком комитета за хитне случајеве Cobra emergency да би разговарао о кризи.

Процењује се да у Либану има око 5.000 британских држављана и влада каже да ради на „свим опцијама за непредвиђене случајеве“.

Британска војна средства распоређена су на Кипар и у источном Медитерану у случају да буде потребна евакуација, иако су министри и званичници нагласили да Британци треба одмах да оду.

У понедељак је званични портпарол премијера рекао да је Сер Кеир Стармер „веома, веома јасан“ да британски држављани „треба да оду сада, посебно док су комерцијални летови још увек доступни“.

Портпарол је рекао новинарима: „Чинимо све што можемо да сарађујемо са комерцијалним авио-компанијама како бисмо максимизирали капацитет јер желимо да људи оду, а колико сам разумео, било је додатних летова Middle East Airlines који напуштају Либан током викенда, још један заказан за уторак и обезбедили смо места за британске држављане на тим летовима.

Подразумева се да је око 15 места за британске држављане обезбеђено на лету који је стигао у недељу, а још 40 на лету који треба да полети у уторак.

Портпарол је рекао да је фокус на „обезбеђивању додатних простора на комерцијалним летовима за оне који желе да оду и понављајући наше позиве да они оду и да региструју своје присуство код нас и резервишу прве доступне летове“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *