ИЗРАЕЛСКА ОПЕРАЦИЈА СЕВЕРНА СТРЕЛА У ПРВИХ НЕКОЛИКО ЧАСОВА

 

Борци 98. дивизије, укључујући борце формације командоса, падобранце и припаднике 7. оклопне бригаде израелске војске, спремали су се последњих недеља за копнену операцију у јужном Либану која је почела синоћ (понедељак) током које су проучени и одобрени планови за интервенцију у северном сектору.

После вишемесечног борби у Појасу Газе где су израелски војници из састава дивизије стицали вештине и оперативно искуство, отишли ​​су на север Израела и сада изводе борбена дејства у северном сектору пошто су извршили неопходна прилагођавања за борбе у Либану.

„Рећи ћу да имамо велику привилегију, да пишемо историју као што смо радили у Гази, да радимо и овде на северу и да безбедно вратимо становнике севера својим домовима“, рекао је командант јединице потпуковник Агуз.

 У 23:03 часа портпарол израелске војске, бригадни генерал Данијел Хагари се обратио јавности.

Последњих сати било је много извештаја и гласина о активностима израелске војске на либанској граници. Тражимо да се не шаљу извештаји о активностима снага, због безбедности наших снага. Држите се само званичних извештаја и не ширите неодговорне гласине”.

Израелска војска делује по редовном плану који су израдили Генералштаб и Северна команда, за који су снаге обучавале и припремале се последњих месеци.

01:30 часова (по локалном времену):  У складу са одлуком политичког врха, израелска војска је пре неколико часова започела циљану и разграничену копнену операцију у јужном Либану против терористичких циљева и инфраструктуре Хезболаха, у низу села у близини границе, која представљају непосредну и стварну претњу. до израелских насеља на северној граници.

Израелска војска© Israel Defense Forces /צְבָא הַהֲגָנָה לְיִשְׂרָאֵל

02:17 часова:  Након узбуна које су активиране у рејону Мирон, откривено је десетак лансирања која су дошле са територије Либана, нека од њих су пресретнута, откривени су падови на отвореном простору.

02:46 часова: Ваздухопловство Израела је пресрело беспилотну летелицу на небу Средоземног мора, десетинама километара западно од обале Израела у централном региону земље.

04:49 часова: Поред узбуне која је активирана на подручју Метуле, ради се и о лажној идентификацији.

06:35 часова: После упозорења која су активирана у области Горње Галилеје, идентификована су два лансирања која су дошла са територије Либана и успешно су пресретнута.

08:30 часова: Синоћ (понедељак), борбени авиони Ратног ваздухопловства Израела, циљано су напали широм Дахе у Бејруту на више локација за производњу оружја и друге војне инфраструктуре Хезболах.

Пре напада, предузети су многи кораци да се смањи шанса за повреду оних који нису укључени упозорењем становништва у тој области, коришћењем прецизног и ваздушног оружја.

Хезболах свесно успоставља своја производна места и средства ратовања у срцу града Бејрута и крије их у насељеним центрима у граду.

08:35 часова: Након узбуне која је активирана у 7:36 у рејону Метуле, откривено је око пет лансирања која су прешла територију Либана, нека од њих су пресретнута.

Након узбуне која је активирана у 7:46 у области Авивим, идентификована су појединачна лансирања која су пала на отвореном простору.

Након узбуне која је активирана у 8.01 у рејону Метуле, откривено је неколико лансирања која су прешла територију Либана, нека од њих су оборена.

Израелска војска даље напредује кроз сектор јужног Либана. Истовремено Либанска војска се без отпора повлачи ка северу Либана.

08:45 часова: Борбени авиони Ратног ваздухопловства Израела напали су током ноћи, циљано и под обавештајним вођством Амана, Шин Бета и Јужне команде, терористе који су деловали у командном и контролном комплексу на подручју које је раније коришћено као “УНРА Схејаиа” школа у граду Газа.

Борбе се и даље настављају.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *