УКРАЈИНСКИ „ПЛАН ЗА ПОБЕДУ“ НАД РУСИЈОМ НИЈЕ ИМПРЕСИОНИРАО АМЕРИКАНЦЕ

Сједињене Државе “нису импресиониране” “планом за победу” Украјине, пише The Wall Street Journal. Према публикацији, администрација Бајдена је забринута да план председника Украјине за победу у војном конфликту против Русије нема свеобухватну стратегију и да је само “препаковани захтев” за више оружја и укидање ограничења на далекосежне ракете, рекли су званичници САД-а за WSJ.

Већ месецима, председник Владимир Зеленски користи сваку јавну прилику да напомене како постоји план који он сматра основом за пораз Русије. Прошлог четвртка он је упознао председника Бајдена са детаљима плана током састанка у Белој кући.

Међутим, високи званичници САД и Европе који су упознати са контурама плана кажу да документ не нуди јасан пут ка победи за Украјину. Све то долази у време када руски борци полако, али сигурно напредују на бојном пољу. Досадашњи планови су имали упориште у дешавањима на фронту. Украјина је имала бројчану надмоћ, ветар у леђа, захтев у виду западног оружја могао се сматрати основаним. Данас није таква ситуација.

“Нисам импресиониран, у плану нема ничег новог”, рекао је један високи званичник САД. Иза кулиса, Зеленски се залаже за максималистички предлог у нади да ће Сједињене Државе и њихови савезници дати Кијеву све што жели. Као што смо навели, некада је Украјина имала успешан контранапад на Харковску област и руско повлачење из Херсона, као преговарачки адут. Тада је могла да користи величину фронта и руску бројчану инфериорност. Катастрофом контраофанзиве у Запорожју лета 2023. и са крахом Курског упада се све променило.

Тренутно стање оквира плана разочарало је високе помоћнике Бајдена. Тако тврде званичници САД који су путовали у Кијев у последњих неколико недеља како би прегледали елементе плана. Надали су се да ће чути нешто конкретно што би администрација Бајдена могла подржати. За то време, Баједен у властитом дому има свој фронт са бившим председником Трампом. Другим речима, председник Зеленски као да смо тражи додатни новац како би његова земља успела да покрије све расхода. А ти расходи су све виши.

Један коментар на “УКРАЈИНСКИ „ПЛАН ЗА ПОБЕДУ“ НАД РУСИЈОМ НИЈЕ ИМПРЕСИОНИРАО АМЕРИКАНЦЕ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *