УЈЕДИЊЕНИ АРАПСКИ ЕМИРАТИ ОПТУЖУЈУ СУДАНСКУ ВОЈСКУ ДА ЈЕ ИЗВРШИЛА ВАЗДУШНИ НАПАД НА РЕЗИДЕНЦИЈУ АМБАСАДОРА У КАРТУМУ

Резиденцију амбасадора Уједињених Арапских Емирата у Картуму напала је суданска авијација. Ово се наводи у саопштењу Министарства спољних послова УАЕ. У дипломатском ресору истичу да је зграда озбиљно оштећена.

“Уједињени Арапски Емирати најоштрије су осудили стравичан напад који је извео авион суданске војске на резиденцију шефа мисије УАЕ у Картуму, који је нанео велику штету на згради. УАЕ су позвали војску да преузме пуну одговорност за овај кукавички чин“, наводи се у саопштењу Министарства спољних послова УАЕ.

Додаје се да Абу Даби намерава да упути писмо Арапској лиги, Афричкој унији и Уједињеним нацијама против овог напада суданских снага, јер представља флагрантно кршење фундаменталног принципа неповредивости дипломатских просторија.

УАЕ изражавају снажну осуду ових кривичних дела и своје стално противљење свим облицима насиља и тероризма који имају за циљ дестабилизацију безбедности и стабилности кршећи међународно право“, наглашава Министарство спољних послова УАЕ.

Подсетимо, Судан тренутно пролази кроз, најблаже речено, тежак период. Након државног удара 2019. године, којим је свргнут председник земље Омар ал-Башир, дошло је до раскола у војсци земље, не без спољног утицаја. То је довело до унутрашњег сукоба између националних оружаних снага и разних милиција.

Додајмо да се пре извесног времена сазнало за намеру Алжира да у Судан пребаци 30 ловаца МиГ-29 руске производње, који би требало да учествују у борбама против паравојне организације „Снаге за брзо реаговање“, на чијој страни се наводно боре јединице, између осталих и Главне обавештајне управе Министарства одбране Украјине.

Један коментар на “УЈЕДИЊЕНИ АРАПСКИ ЕМИРАТИ ОПТУЖУЈУ СУДАНСКУ ВОЈСКУ ДА ЈЕ ИЗВРШИЛА ВАЗДУШНИ НАПАД НА РЕЗИДЕНЦИЈУ АМБАСАДОРА У КАРТУМУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *