ИЗРАЕЛСКИ АВИО ТАНКЕРИ ОДИГРАЛИ КЉУЧНУ УЛОГУ У ИЗВОЂЕЊУ НАПАДА НА ЈЕМЕНСКЕ ХУТЕ

Најважнији задатак да операција изненадног удара буде изведена имали су летећи авио танкери “Ram”

Израел је поново у недељу 29.09.2024 по други пут у знак одмазде за напад на Тел Авив прошле недеље извео масовни напад на луку  Ходеида.

У нападау израелске авијације која је изведена планирајућим авионским бомбама специјалног дејства SPICE 1000 /2000, Израелци су погодили електрану у луци Ходеида, резерве нафте у Рас Иси близини луке Ходеида и истоимени аеродром.

Израелске одбрамбене снаге објавиле су да је у опсежној операцији заснованој на обавештајним подацима, неколико десетина авиона израелских ваздухопловних снага, укључујући борбене авионе, танкере за допуњавање горива и обавештајне платформе, покренуло серију напада против терористичке групе Хути у Рас Иси и области Худаидах у западном Јемену.

Колики број авиона је учестоввао није познато. Иако се наводило да су напад извели avioni tipa F-15 A,B i D на снимку који је објавило Израелско РВ виде се и боребни авиони 5. генерације F-35, у пратњи су били летећи авио-танкери KC-135 засновану на Boing 707

Како наводи авијација РВ у нападу на Јемен који је изведен на циљеве који су удаљени 1.800 км учестовале су десетине авиона, а најважнији задатак да операција изненадног удара буде изведена имали су летећи авио танкери “Ram” – авиони за допуну горива Ратног ваздухопловства, који делују у рату у свим секторима, омогућавајући ловачким авионима флексибилност у нападима и активностима у сваком ваздушном простору, на било којој удаљености.

У питању су летелице којих РВ Израела има седам комада и засновани су на прерађеном путничком авиону Boing 707, који представљају главни ослонаца америчке и израелске пројекције моћи у зони Блиског истока. Израел их има тренутно оперативно 6 летелица по ознаком KC–707. Ова летелица може максимално да преточи 92.212 килограма.

Допуна горивом вршила се у оба наврата над Црвеним морем.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *