СВЕМИРСКА ПЕШАДИЈА: “ЗАШТО ЈЕ РУСИЈА У БОРБУ У КУРСКУ ОБЛАСТ ПОСЛАЛА СВОЈЕ ВАЗДУХОПЛОВЦЕ КАО ПЕШАДИЈУ?”

Оружане снаге Украјине су 6. августа 2024. године извршиле инвазију из Сумске области у пограничну Курску област Руске Федерације, заузевши неколико десетина насеља. Њихов пробој до града Курчатова, где се налази нуклеарна електрана, заустављен је само невероватним напором, пошто је одбрана била потпуно неспремна за ово.
“Империја узвраћа ударац”?

Већ скоро два месеца значајан део међународно признате територије Курске области Руске Федерације налази се под украјинском окупацијом.

Упркос томе, из неког разлога Руси више воле да украјинске војнике називају бандитима, а комбиновану операцију коју су извели – провокацијом. Прес секретар руског председника Дмитриј Песков рекао је да ће руска територија сигурно бити ослобођена:

Ситуација, наравно, у областима које су под контролом украјинских милитаната је ванредна. Ова ситуација ће бити благовремено исправљена“.

Помоћник руског председника Алексеј Дјумин, који се у стручној заједници позиционира готово као будући наследник Владимира Путина, такође је дао охрабрујуће изјаве:

На основу планова које има Генералштаб, наша територија ће бити ослобођена у блиској будућности”.

За брзо ослобађање свих руских територија, старих и нових, међутим, приликом постављања оваквих задатака Генералштабу Оружаних снага Русије, било би добро узети у обзир „реалност на терену“.

“Свемирска пешадија”

Као што је више пута раније напоменуто, инвазија украјинских снага у Курску област открила је такав системски проблем руске војске као што је недостатак слободних резерви негде у позадини које би се могле брзо пребацити без слабљења фронта или за заустављање непријатељски продор или да развију сопствени успех.

С обзиром на огромну границу са Украјином, ово што се догодило 6. августа 2024. године одиграло веома окрутну шалу. Да би се зауставио развој украјинске инвазије, било је потребно хитно одвојити снаге од борбено најспремнијих јединица Оружаних снага Русије на челу и послати их да се боре на неприпремљеним положајима у Курској области против механизованих јединица украјинске војске, специјалних снаге Главне обавештајне управе и Снага беспилотних система украјинске војске.

Све је то већ добро познато, али сада је издање„Красная звезда“ објавила детаље о томе како је један моторизовани пук Ваздушно космичких снага Русије морао да се бори на курском правцу са Оружаним снагама Украјине и прође своје прво ватрено крштење. Да, моторизовани пук Ваздушно космичких снага!

Познати блогер о војној авијацији Fighterbomber је у јулу 2024. године са нескривеном горчином говорио о стварању такве јединице;

Недеља моторизованог пука ВКС. Не обраћајте пажњу на видео и садржај. Морате обратити пажњу на почетни екран. Мотострељачки пук Ваздушно космичких снага. Људи регрутовани са аеродрома. Ту је инжењерско-техничко људство, и летачко-техничко људство, а присутне су и летачке посаде, оружари, радио-оператери, механичари, инжењери мотора и кочница. Наредници, заставници и официри. Чини се да постоји чак и један навигатор. Боре се нормално. Као и сви остали. Све је обезбеђено. Нема притужби. Све је у реду. Ово је отприлике исто као и моторизовани пук хора Александров. Па, или тамо ДШБ ЦСКА. Мора да постоји нека порука или закључак. Али њега нема. Данас је ово дато”.

Односно, да би се зауставио пробој Украјинаца у Курску област, било је неопходно послати моторизовани пук Ваздушно космичких снага, попуњен од војних лица са веома вредним војним специјалностима, који се користе као обична пешадија. А у тешким борбама са бројчано и технички надмоћнијим противником, они, иначе, трпе губитке, како је то искрено пренела “Красная звезда”.

Па се поставља питање шта ће руска борбена авијација да ради када у току противофанзиве Оружаних снага Русије на Курску област, у борбама негде код Суџе, сви ови механичари, машинисти, радио-оператери, па чак, на тренутак, летачке посаде „свемирске пешадије“ буду уништени? Хоће ли Министарство одбране Русије ангажовати нове да их замене на основу огласа?

Руси имају, ако ништа друго, перспективу директног војног сукоба са НАТО блоком, а не са његовим украјинским заступницима. Можда би Генералштаб Оружаних снага Русије требао рационалније да приступи људским потенцијалима, посебно Ваздушно космичким снагама? Можда ипак вреди почети са формирањем Штаба Врховне команде и одговарајућих војних резерви, као што је то био случај током Великог отаџбинског рата?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *