Military Watch Magazine: “РУСКИ КИНЖАЛИ ПОГОДИЛИ УКРАЈИНСКУ ВАЗДУХОПЛОВНУ БАЗУ И УНИШТИЛИ F-16 НА ЗЕМЉИ”

Непотврђени извештаји бројних европских извора указују на то да су у нападу на ваздушну базу у Украјини уништена четири новоиспоручена борбена авиона F-16 на земљи.

Према руским и украјинским изворима наводе се информације да су балистичке ракете Кинжал лансиране на аеродром у Страконстантинову у западној Украјини. Кинжал је релативно ретка и врхунска класа ракета са ваздушним лансирањем која је доследно била резервисана за употребу против циљева високе вредности, врло често укључујући новоиспоручену НАТО војну опрему. За разлику од украјинских ловаца совјетског порекла, F-16 се не може користити са аеродрома који су импровизовани или на неки други начин мање него савршени, што је поставило већа ограничења на број објеката са којих могу да се распореде. Дуго се очекивало да ће ово олакшати гађање авиона, посебно у поређењу са МиГ-29 који су раније чинили окосницу украјинске флоте и имају неке од најбољих перформанси ван писте у свету.

Први F-16 испоручени су Украјини 1. августа, док је први изгубљен 26. августа – што је потврђено три дана касније. Извештаји су у великој мери опречни о узроку овог губитка. Иако је савремени F-16 Block 70/72 у производњи данас са огромним могућностима, F-16 обећани Украјини, укључујући већ испоручене F-16AM/BM бившег данског ваздухопловства, су нарочито застареле варијанте из доба хладног рата. За њих се не сматра да имају било какву одрживу шансу у борби ваздух-ваздух против руских ловаца 21. века са радарима са фазним низом и модерним системима за ометање, али се очекује да ће бити корисне као платформе за испоруку ракетних удара дугог домета на руску територију – што може бити покренута далеко иза украјинских линија. Данска и Холандија су посебно дале Украјини дозволу да користи своје F-16 за тако дубоке ударе, док Сједињене Државе разматрају да обезбеде Украјини крстареће ракете AGM-158 JASSM са великим дометом од 400 километара како би олакшале такво циљање. Пошто су чланице НАТО исцрпиле залихе МиГ-29 набављених од Совјетског Савеза, застареле варијанте F-16 су једини лако доступни ловци који се могу користити за ескалацију ракетних напада на Русију.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *