Reuters: “РУСИЈА ВОДИ ПРЕГОВОРЕ СА ХУТИМА, О ИСПОРУЦИ ПРОТИВБРОДСКИХ РАКЕТА ОНИКС”

Москва, уз посредовање Ирана, води тајне преговоре са јеменским Хутима о испоруци противбродских крстарећих ракета П-800 Оникс (у извозној верзији Јахонт), преноси Reuters позивајући се на западне и регионалне изворе. Агенција напомиње да Русија још није донела одлуку о испоруци ракета.

Иранци су посредници у овим преговорима, али не желe да се помињу у вези са тим“, рекао је извор агенције у западним обавештајним службама.

Други извори тврде да су се представници Москве и Хута састали најмање два пута ове године у Техерану, а очекује се још састанака у наредним недељама. Ракете П-800 Оникс, са дометом од око 300 километара, кажу стручњаци, омогућиће Хутима да прецизније гађају комерцијалне бродове у Црвеном мору и повећају претњу америчким и европским ратним бродовима који их штите. Портпарол Хута Мохамед Абдел Салам, на питање новинара о преговорима о ракетама, рекао је да “нема појма” о томе.

Саговорници агенције напомињу да одлука о испоруци ракета Хутима може бити повезана са ставом западних земаља које разговарају о могућности да се Украјини дозволи да гађа далекометне циљеве на циљеве дубоко у Руској Федерацији.

Јахонт се сматра једном од најнапреднијих противбродских ракета на свету. Дизајниран је да лети преко површине мора, избегавајући детекцију, двоструко већом брзином од брзине звука, што отежава пресретање. Фабијан Хинц, стручњак за балистичке ракете на Међународном институту за стратешке студије, сматра да ће руско пребацивање ракета Јахонт јеменским побуњеницима бити „преломни тренутак” за регионалну безбедност.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *