ПОСЛЕДЊИ ЛЕТОВИ ХОЛАНДСКИХ F-16

Краљевско ваздухопловство Холандије опрашта се у петак од свих својих авиона F-16 у ваздухопловној бази Волкел. Авион ће полетети након 45 година употребе. Најмање шест авиона ће обавити последњи лет преко Холандије у формацији. Портпарол је рекао да ће се разним локацијама “које су повезане са овим борбеним авионима” прилазити из ваздуха.

Последњи лет ће почети у 13:30 часова и трајаће око два сата. Лет формације ће почети са Волкела и прелетеће старе ваздушне базе Твентеу и Де Пел, пре него што преко Леувардена и Влиланда долете до командног центра Ниеув-Милиген.

Соестерберг, где су пилоти медицински прегледавани, биће следећа дестинација пре него што оду ка Хагу до Министарства одбране Холандије.

Военсдрехт ће такође имати посету из ваздуха јер је тамо извођена обука пилота и одржавани F-16. Летелицама које ће летети изнад Холандије на висини од најмање 400 метара моћићи се дивити и из Гилзе ен Ријен и Ајндховена. Лет ће се такође моћи пратити путем Youtube.

Авиони се користе од 1979. године и сада су застарели, према ваздухопловству, што чини одржавање скупљим. Њих ће заменити новији F-35. Украјини ће бити дата 24 стара F-16 за рат против Русије, а 18 авиона иде у центар за обуку у Румунији.

Неће сви F-16 бити на последњем лету. Много летелица је већ послато на вежбалиште где Румуни раде заједно са Данцима и Белгијанцима. Не зна се да ли су у Украјину већ послати ови борбени авиони, а због осетљивости ове информације о томе се ништа не пише.

Авини ће полетети из базе Волкел у 13:30 часова, а током двочасовног лета прелетеће већи део Холандије. Повратак у базу очекује су у 15:30 часова. Тиме ће се завршити служба ловаца F-16 у саставу Краљевског ваздухопловства Холандије.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *