ХЕЗБОЛАХОВЕ РАКЕТЕ ПОГОДИЛЕ ЦЕНТРАЛНИ ИЗРАЕЛ

Прве ракете лансиране са либанске територије, погодиле су централни Израел. Хезболах тврди да је испалио балистичку ракету на седиште Мосада, оптужијући га за координацију недавних убистава високих лидера Хезболаха и експлозија пејџера. Израелска војска тврди да је напала складиште оружја Хезболаха јужно од Бејрута.

Сирене за ваздушну опасност огласиле су се у среду рано у градском подручју Тел Авива и аеродрома Шарон после ракетне ватре из Либана, што је први пут да је централни Израел био на удару северног суседа Израела.

Сирене су се огласиле у 06.30 часова у градовима укључујући Тел Авив, Глилот, Рамат Ган и Нетанију, који су дочекали своје прве сирене за узбуну у овом рату. Напад је уследио неколико сати након што је израелска авијација напала складиште оружја Хезболаха јужно од Бејрута.

Израелска војска је потврдила да је једна ракета земља-земља лансирана из Либана и пресретнута противваздушним одбрамбеним системом David’s Sling, без пријављених жртава или штете.

Убрзо након тога, израелска војска је наставила своје нападе на јужни Либан, гађајући складишта оружја Хезболаха и друге војне локације.

Саудијска мрежа Al Hadath јавила је да је Хезболах лансирао најмање једну ракету ка градском подручју Тел Авива. У извештају се такође тврди да је пројектил био усмерен на војну базу Глилот.

„Хезболах је покушао да пошаље поруку лансирањем једне балистичке ракете на Тел Авив. Лансирање је планирано да се поклопи са почетком напада 7. октобра у 06.29 часова“, наводи се у извештају.

Хезболах је преузео одговорност за напад, рекавши да је испалио балистичку ракету средњег домета иранске производње Ghadr 1 на штаб Мосада, коју је оптужио за координацију недавних убистава високих лидера Хезболаха и детонације хиљада комуникационих уређаја који припадају оперативцима терористичке групе.

Арапски портпарол израелске војске, потпуковник Avichay Adraee позвао је становнике јужног Либана да избјегавају повратак својим домовима ради своје сигурности.

Израелска војска је током ноћи наставила ваздушне нападе широм јужног Либана и дубље у земљу. Према Al Hadath, израелске снаге су гађале складиште оружја Хезболаха у граду Јиех, око 12 миља јужно од Бејрута. Касније су се сирене чуле у неколико градова у Горњој Галилеји и региону Араве.

Војска је известила да је беспилотна летелица прешла у Израел са истока, при чему је идентификован удар у тој области, али није било повређених. Исламски отпор у Ираку, група проиранских милиција које делују у Сирији, преузела је одговорност за напад дроном, рекавши да је гађао “локацију у близини долине Јордана”.

Напад у среду на централни Израел уследио је после дана интензивних борби између Израела и Хезболаха, са вишеструким ракетним баражима усмереним на северни Израел. Ескалација је подстакла Савет безбедности Уједињених нација да одржи хитан састанак о Либану, који је сазвала Француска, уз учешће генералног секретара УН Антонија Гутереша и израелског амбасадора Денија Данона.

Либански министар здравља Фирас Абијад известио је у уторак увече да је најмање 569 људи убијено, а 5.000 рањено од понедељка ујутро у израелским ваздушним нападима.

У међувремену, Хезболах је потврдио да је његов шеф ракетних операција Ибрахим Кубаиси убијен у израелском ваздушном нападу у бејрутском округу Дахиех.

Као одговор на ескалацију насиља, премијер Бењамин Нетањаху је одложио свој планирани одлазак на Генералну скупштину Уједињених нација, која је сада заказана за четвртак. Кабинет премијера саопштио је да ће Нетањаху одржати консултације са безбедносним званичницима како би разговарали о текућим операцијама у Либану.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *