СПЕЦИЈАЛЦИ ВОЈСКЕ СРБИЈЕ НА ПРИКАЗУ НАОРУЖАЊА И ВОЈНЕ ОПРЕМЕ “ЗАСТАВА 2024”

У оквиру дефилеа учествовали су подешалони припадника све три специјалне јединице у оквиру Војске Србије – 72. бригаде за специј

На приказу наоружања и војне опреме „Застава 2024”, који је одржан 20. септембра на „Пуковник-пилот Миленко Павловић”, специјалци Војске Србије учествовали су и у динамичком делу приказа, као и у дефилеу јединица Војске Србије.

Приказ је почео падобранским скоковима припадника 63. падобранске бригаде, падобранима типа „крило”, из хеликоптера „H-145М”.

Падобранци су спустили заставе Републике Србије и Војске Србије. У наставку динамичког приказа, у оквиру фиктивног сценариа, тимови снага за специјалне операције извели су тзв. дејства из треће димензије из хеликоптера „Ми-8”, „Ми-17”, као и „H-145М”, различитим техникама, попут брзог спуштања помоћу ужета (fast rope), односно техникама touch and go и rappelling.

Дејства специјалаца на земљи је било тешко испратити, још теже снимити или фотографисати, услед технике која је била изложена и заклањала поглед.

У оквиру дефилеа учествовали су подешалони припадника све три специјалне јединице у оквиру Војске Србије – 72. бригаде за специјалне операције, 63. падобранске бригаде и Одреда војне полиције специјалне намене „Кобре”.

У оквиру дефилеа учествовали су подешалони припадника све три специјалне јединице у оквиру Војске Србије
Foto: Miloš Jevtić/TV Front

Специјалци су продефиловали у формацијској опреми, а у комплетима није било много новитета. Специјалци из Панчева су носили нове дводелне, тактичке униформе „М-20”, у стандардној маскирној шари Војске Србије, у комбинацији са комплетом заштитне балистичке опреме „Т-18” такође у дигиталној маскирној шари, све од произвођача „Јумко ад”. Припадници 72. брСО и 63. Пбр су дефиловали са врхунским аутоматским пушкама „HK-416 D14. 5RS”, потом системима „FN SCAR L” у варијантама са стандардном и са скраћеном цеви, односно модуларним системима „M-19”, националног произвођача. Једнообразност обуће за потребе дефилеа, остварена је квалитетним дубоким чизмама „HAIX Black Eagle Tactical 2.0 High”.

Специјалци из Панчева су носили нове дводелне, тактичке униформе „М-20”, у стандардној маскирној шари Војске Србије, у комбинацији са комплетом заштитне балистичке опреме „Т-18”
Foto: Miloš Jevtić/TV Front

Српске „Кобре” су продефиловале у новим дводелним, тактичким униформама, израђеним у маскирној шари по узору на Multicam Black, које су уведене у употребу 2024, а први пут промовисане током прославе Дана јединице, априла исте године. Специјалци су носили опрему из комплета „Т-19П”, који је напреднија верзија комплета „Т-18” и израђен је у црној боји, a за примарно наоружање су одабрали поуздане FN SCAR L”, најчешће у „CQC” верзији. Иначе, јединица је прва у Србији увела ове аутоматске пушке у службену употребу. Припадници су носили полудубоке борбене патике „HAIX Black Eagle Athletic 2.1”, у црној боји.

Мањи број припадника је био распоређен поред изложене технике, односно при тактичко-техничким зборовима, где су се дружили са суграђанима и одговарали на питања о изложеном наоружању и опреми.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *