ТИХА СМРТ У ПОВОЈУ: “РУСКЕ ЈЕДИНИЦЕ БЕСПИЛОТНИХ СИСТЕМА”

Од самог почетка рата у Украјини, на основу информација објављених у интернет изворима, Оружане снаге Украјине имале су предност у односу на Оружане снаге Руске Федерације (Оружане снаге РФ) у погледу стварања и употребе беспилотних летелица за различите намене, очигледно, руско заостајање у овом сегменту наоружања траје до данас.

Руси су још увек инфериорни у односу на Оружане снаге Украјине по количини и квалитету коришћених борбених дронова. Оружане снаге Украјине имају више FPV дронова и лете даље од руских, пре свега због мање изложеност утицају оружја за електронско ратовање.

u-olhovatskom-okrugu-voroweške-oblasti-uvedeno-vanredno-stanje-posle-napada-ukrajinskih-dronova© Генеральний штаб ЗСУ/General Staff of the Armed Forces of Ukraine/ 24-й окремий штурмовий батальйон Айдар (Separate Assault Battalion Aidar)

Нови правац је употреба беспилотних летелица у интересу противваздушне одбране (ПВО). Украјински ресурси су већ демонстрирали своју способност користећи FPV дронове, далекометне камиказа беспилотне летелице и извиђачке беспилотне летелице авионског типа на висинама до четири километра.

Најдинамичнија врста оружја у развоју

Стварање и употреба беспилотних летелица у украјинском сукобу има одређене специфичности које недостају у другим видовима и родовима оружаних снага.

Прве беспилотне летелице појавиле су се давно – још средином 20. века, тада је Израел веома успешно користио беспилотне летелице током арапско-израелских ратова, да би коначно, крајем двадесетог века, тема беспилотних летелица добила подстицај након распоређивање и коришћење америчког MQ-1 Predator.

Међутим, све беспилотне летелице настале и коришћене у прошлом веку у суштини су биле део постојећих родова оружаних снага и створене су за задатке које су решавали.

На пример, неке беспилотне летелице су решавале задатке ваздухопловства – извиђање терена, ваздушна подршка копненим снагама, други су били намењени за корекцију артиљеријске ватре копнених снага за извиђање и напад на површинске бродове морнарице водећих земаља света и чамци, који се до сада још нису доказали у правим борбеним дејствима.

У суштини, поменуте беспилотне летелице су допуниле и делимично замениле постојеће системе наоружања са посадом оних врста оружаних снага којима су припадали. Сви су они били и јесу замисао великих предузећа војно-индустријског комплекса са одговарајућим трошковима и роковима развоја и производње, као и дугим циклусима обнове и модернизације који се крећу годинама, па чак и деценијама.

Међутим, избијањем рата у Украјини све се променило – ројеви дронова су у многим случајевима успели да готово у потпуности замене системе наоружања традиционалних типова оружаних снага, формирајући пуноправне извиђачке и ударне контуре, док се развијају и еволуирају огромном брзином.

Ruski dronovi spremni za napad© Министерство обороны Российской Федерации

Наравно, горе наведено уопште не значи да је могуће борити се само уз помоћ беспилотних летелица, али њихов утицај на ток борби радикално је трансформисао бојно поље – а од почетка сукоба у Украјини прошло је мање од три године.

Оне дронове који се најинтензивније користе током овог сукоба најчешће развијају и производе мала, често комерцијална предузећа. Трошкови, као и време развоја, производње и унапређења -модернизације њихових производа су за ред величине нижи од производа одбрамбене индустрије упоредивих по тактичким и техничким карактеристикама, и може се претпоставити да то важи или ће важити за било коју земљу у свет.

Управо надоградљивост – брзина модернизације, увођење нових ствари – често постаје најважнији фактор који разликује ефикасан дрон од бескорисног или чак опасног – опасног не за противника, већ за себе.

Схватајући значај дронова са становишта борбене ефикасности украјинске војске, Украјина је дала максималну слободу комерцијалним произвођачима беспилотних летелица различите намене. У ствари, функција Оружаних снага Украјине била је сведена на наручивање широког спектра беспилотних летелица и њихово тестирање у борбеним условима, а најважнији фактор у „еволуционој селекцији“ било је присуство ефективних повратних веза између потрошача (војних) и добављачи (приватна предузећа).

ukrajinci-izveli-napade-na-salavjansk-na-kubanu© Генеральний штаб ЗСУ General Staff of the Armed Forces of Ukraine

Дакле, трајање циклуса „развој – производња – примена – анализа ефикасности – комуникација са програмером / произвођачем – усавршавање – примена, и слично” била је сведена на минимум.

По свему судећи, радове на перспективним дроновима заједнички изводе Оружане снаге Украјине и Главно обавештајно управљање (ГУР) Украјине, уз ангажовање добровољаца, спонзора/добровољаца. На много начина, ослањање на дронове је била заслуга главнокомандујућег Залужног, а 6. фебруара 2024. године у Украјини је створена нова грана војске (род) – Снаге беспилотних система.

Истовремено, у Русији су беспилотне летелице расуте по постојећим видовима и родовима војске. Проблем је у томе што постојећи видови и родови Оружаних снага РФ имају успостављену организациону структуру, традицију, искуство и праксу борбених дејстава, у којима у последње време није било места за беспилотне летелице.

cnn_ukrajina_zajedno-sa_svojim_saveznicima_planira_napad_dronovima_na_rusiju© Генеральний штаб ЗСУ General Staff of the Armed Forces of Ukraine/Фото: 108-ма окрема бригада територіальної оборони (108 ОБрТрО, в/ч А7036) 2024

У Копненој војсци руске војске приоритет ће увек имати тенкови и артиљеријски системи, у Војно-космичким снагама на првом месту ће бити ловци и противваздушни ракетни системи, а за Ратну морнарицу главни интерес су површински бродови главне класе и нуклеарне подморнице, док ће дронови увек бити мање интересантни.

Проћи ће године пре него што ће традиционални родови Оружаних снага Русије моћи да сваре тему дронова, али, прво, Руси немају толико времена, а друго, као што је речено, док траје рат , дронови се пребрзо мењају.

Дакле, као и у случају Украјине, Русији је потребан нови род војске – снаге беспилотних система (СБС).

Снаге беспилотних система

Идеја о стварању посебне структуре у Оружаним снагама Русије није нова – већ су се чули називи Трупе беспилотних система, Трупе беспилотних роботских возила, можда постоје и друге опције – не без разлога, али се треба знати, како ће се звати нови род војске. Ово је за Русе неопходно, јер су Украјинци већ добрано одмакли и имају већ више од годину дана, нови род у својој војсци.

Стварање новог вида или рода Оружаних снага Руске Федерације је озбиљан, али неопходан корак. Карактеристично је да се раније више пута говорило у Русији о потреби стварања још једног новог рода Оружаних снага РФ – Стратешких конвенционалних снага (СКС).

Аргументи су овде исти – високо прецизно оружје дугог домета у ненуклеарној верзији способно је да реши стратешке проблеме, али све док се дели на традиционалне видове Оружаних снага Русије, то неће бити могуће постићи. системски ефекат.

upotreba-ruske-bespilotne-letelice-inohodec-u-ratu© Министерство обороны Российской Федерации

Такође, стварање СКС допринеће развоју како нових типова прецизног наоружања дугог домета, тако и инфраструктуре која обезбеђује њихову употребу – пре свега орбиталних система за извиђање, контролу и комуникацију, јер без њих овај род оружаних снага неће бити у стању да функционише у принципу – они су основа његове ефикасности.

Међутим, постоје и значајне разлике – ако би СКС требао да делује углавном у оквиру постојеће парадигме одбрамбене индустрије, онда би за снаге беспилотних система (СБС) главни добављачи и суизвршиоци требало да буду комерцијалне структуре. Сходно томе, СБС би требале да има много флексибилнију структуру, правила и друге управљачке документе у односу на оне који тренутно одређују активности постојећих видова и родова Оружаних снага Русије.

У суштини, СБС треба да постану нека врста хибрида, нешто између оружаних снага – у погледу борбених дејстава, и корпорације – у смислу набавке и логистике.

Ако се неко плаши да ће у оваквим условима у њима почети раздор и корупција, онда треба да се присети истрага које се тренутно воде против једног броја званичника Министарства одбране Русије, док су механизми ревизије који се користе у великим корпорацијама можда много драконскији од било каквих провера у државним агенцијама.

Важна тачка је формирање командног састава СБС, где се може претпоставити да ће овде предност бити дата млађим специјалистима који су савладали тему беспилотних летелица током сукоба у Украјини, можда један од добровољачких батаљона – свежа крв; је потребно.

Да ли би све беспилотне летелице и роботске системе других типова и средстава требало класификовати као СБС? Јасно је да не.

На пример, беспилотне летелице неопходне за ефикасан рад артиљерије, које коригују артиљеријску ватру и осветљавају мете за пројектиле са ласерском полуактивном главом за навођење, и даље треба да припадају Копненим снагама, а тешке беспилотне летелице С-70 Тип „Охотник“ или перспективни беспилотни летелице „Гром“ морају остати у ваздухопловству.

masovni-vazdušni-udari-po-ukrajini-od-odese-do-kijeva© Министерство обороны Российской Федерации

Аутономна подводна возила типа Сурогат-Б треба да буду у саставу Ратне морнарице, а беспилотне летелице камиказе великог домета треба да припадају Стратешким конвенционалним снагама, и које тек треба да буду створене.

Које беспилотне летелице онда треба класификовати као СБС?

Упочетној фази СБС потребно је фокусирати се на FPV беспилотне летелице и друге беспилотне летелице камиказе, извиђачке беспилотне летелице, беспилотне летелице бомбардере, беспилотне летелице за постављање мина, квадрокоптере (октакоптер/хексакоптер) и друге сличне системе и комплексе.

Развој СБС мора се одвијати постепено, дајући им прилику да што ефикасније савладају додељену нишу и да се синхронизују са постојећим видовима и родовима Оружаних снага Русије.

Ова тема је изузетно вишеструка, скоро сви комплекси, барем беспилотне летелице, биће међусобно повезани, односно могу се користити у интересу копнене војске, ваздухопловства, противваздушне одбране и морнарице или бити на раскрсници њихове интеракције.

Како СБС и традиционални видови и родови Оружаних снага Русије треба да буду у интеракцији?

Као што сада наведени видови и родови Оружаних снага Русије међусобно комуницирају, само боље, јер структура и приступ Оружаних снага Руске Федерације треба да буду флексибилнији.

Сада Копнена војска позива на ваздушну подршку авијацију, сходно томе подршку копненим јединицама могу да пруже јединице СБС, само ће оне деловати ефикасније, јер их неће контролисати неспособни команданти, посебно “они сумњивих квалитета”, спремни да газе преко мртвих, из личних разлога.

Слично, јединице СБС могу се поставити на површинске бродове руске морнарице, пружајући заштиту уз помоћ FPV дронова од напада украјинских беспосадних чамаца камиказа.

У интересу Ратног ваздухопловства могу се организовати масовни напади јефтиним беспилотним летелицама тако да противник троши муницију система ПВО и пропусти масовни удар ваздушним бомбама са УМПК, или уништавање противничких ваздушних циљева на малим висинама, на пример, борбених хеликоптера.

Што се тиче задатака противваздушне одбране, овде СБС може имати најважнију функцију супротстављања противничким јефтиним беспилотним летелицама камиказама дугог домета, које Русима сада наносе огромну штету.

И, наравно, СБС мора да имају способност и да буду спремне да реше неке проблеме са високим степеном аутономије, на пример, задатак стицања супериорности у ваздуху на малим висинама у датој области – да обезбеде уништавање ваздухоплова мале брзине. саме циљеве или да обезбеде ометање противничке офанзиве уништавањем његових оклопних возила и људства, постављањем минских поља.

Резиме

Потреба за стварањем оваквих борбених снага, као што су Снаге беспилотних система – СБС, одавно је зрела, ма какво име на крају добиле, суштина је драгоцена.

Тренутно у Украјини, беспилотне летелице различитих типова, беспосадни чамци камиказе и земаљске роботске платформе добиле су већи развој него у читавој досадашњој историји њихове употребе у оружаним снагама разних земаља света.

Ефикасност дејстава СБС биће обезбеђена само слободом деловања, незамисливом за постојеће Оружане снаге Руске Федерације.

Приликом стварања СБС потребно је имплементирати нове приступе њиховој организационој и кадровској структури, развоју наоружања и војне опреме, који се формално неће увек сматрати таквим, методама и облицима материјално-техничке подршке.

Ово је тежак задатак – изазов, али од његовог решења ће у великој мери зависити ефикасност Оружаних снага Русије у блиској будућности.

Треба приступити унапређивању структуре, новом приступу у руковођењу и командовању, прихватати нова искуства а не бити роб бироктских схватања у систему одбране. Опет и тај систем се мора унапредити. А не по завршетку рата, по старом неписаном правилу, уместо да се стечена искуства примене, на иста се заборави и врати се на бирократско схватање војске.

Па се онда многи чуде, како се десило Русима она срамота на почетку рата у Украјини. Војска која је још 2008. године схватила да се мора мењати, остала је заробљена у четвртој деценији прошлог века.

Одавно је схваћено да глупо правило “наређење-извршење” у савременим војскама не функционише, још од краја Другог светског рата. Свако наређење се увек мора преиспитати и прилагодити реалним ратним условима, како би се могло спровести у дело. А то значи и дозволу самоиницијативе борачког састава од борца до старешине.

Совјети су то схватили још у Другом светском рату. А шта је са Русима?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *