МУП КАНТОНА САРАЈЕВО ДОБИО ТРИ НОВА ОКЛОПНА ВОЗИЛА SENATOR AC! ВОЗИЛО БОРБЕНО ПРОВЕРЕНО У РАТУ У УКРАЈИНИ

Специјална возила набављена су у оквиру стратешког јачања и опремања полиције у Кантону Сарајево

МУП Кантона Сарајево представио је три нова оклопна возила Roshel Senator AC која су намењена за широки спектар операција.

Како је навео МУП Кантона Сарајево њихова кључна улога обухвата патролне и извиђачке мисије, командовање, транспорт те подршку јединицама за специјалне операције.

“Возила могу превозити до десет специјално опремљених полицајаца, чинећи их неопходним у ситуацијама које захтевају брз и сигуран транспорт, те послужити као средство за успостављање барикада у кризним ситуацијама. Ова возила биће кључна и у специјалним акцијама које захтевају врхунске техничке перформансе и отпорност на различите временске услове”.

специјално возило ТОМА ( водени топ) које се користи у приликама нарушеног јавног реда и мира у већем обиму
Foto: MUP Kantona Sarajevo

У саопштењу је наведено и да је представљено је и специјално возило ТОМА ( водени топ) које се користи у приликама нарушеног јавног реда и мира у већем обиму, а има могућност гашења пожара и доставе питке воде.

“Специјална возила набављена су у оквиру стратешког јачања и опремања полиције у Кантону Сарајево, а њихова укупна вредност износи скоро пет милиона Конвертибилних марака.

Како је наведено тренутно се води процедура за још два таква возила.

Senator AC је веома свестран оклопни транспортер- возило намењен за ефикасно служење у различитим оперативним сценаријима. Рошелов модуларни приступ дизајну омогућава возилу да подржи широк спектар примена, укључујући оклопне транспортере, мобилне командно-контролне јединице, возила за полицију и возила за медицинску евакуацију. Ова прилагодљивост чини Senator AC поузданим и прилагодљивим решењем за полицијске и специјалне једнице које траже вишенаменско возило.

У 2022. години, ова оклопна возила су послата у Украјину као део пакета војне помоћи
Foto: MUP Kantona Sarajevo


Једна од главних карактеристика Senator AC је његова изванредна маневрабилност, нарочито у урбаним срединама. Возило има мали радијус окретања, што му омогућава лако маневрисање уским улицама и скученим просторима. Ова карактеристика чини га идеалним избором за полицијско возило и употребу у операцијама спровођења закона у густо насељеним подручјима, где су маневрабилност и агилност кључни.

Каросерија возила садржи композитне материјале који осигуравају оптималне перформансе и мобилност. Поред тога, напредни материјали за изолацију топлоте и буке пружају висок ниво удобности за путнике. Потпуно климатизована унутрашњост побољшава комфор, омогућавајући ефикасно функционисање и у тешким условима.

Senator AC има балистичку заштиту нивоа ЦЕН Б7, возило осигурава безбедност путника у високоризичним ситуацијама. Сви коришћени материјали су прошли ригорозна тестирања у међународно признатим лабораторијама у Северној Америци и Европи, како би испунили строге стандарде балистичке заштите.

Senator AC се показао као ефикасно и поуздано возило у стварним ситуацијама. У 2022. години, ова оклопна возила су послата у Украјину као део пакета војне помоћи.

Постоји више верзија оклопног возила Senator AC

МРАП је верзија отпорна на мине, са обликом каросерије у облику слова “V” технологијом која повећава отпорност возила на експлозије.

Тактичко техничке карактеристике

Земља порекла: Канада

Димензије: Дужина 5945мм, Ширина 2340 мм и Висина 2450 mm

Међуосовинско растојање: 3683 mm

Погон: дизел мотор V8 јачине 330 KS

Погон: 4×4

Трансмисија: Аутоматски мењач са 10 брзина

Гуме: 335/80/R20

Посада: 12 особа

Један коментар на “МУП КАНТОНА САРАЈЕВО ДОБИО ТРИ НОВА ОКЛОПНА ВОЗИЛА SENATOR AC! ВОЗИЛО БОРБЕНО ПРОВЕРЕНО У РАТУ У УКРАЈИНИ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *