ИНДИЈА НАРУЧУЈЕ СТОТИНЕ НОВИХ МОТОРА ЗА ЛОВЦЕ СУ-30МКИ

Окосница флоте индијских борбених авиона је Сухој Су-30МКИ руског дизајна, а земља је недавно наручила 240 мотора како би флота била у ваздуху у годинама које долазе.

Након одобрења од стране Комисије за безбедност кабинета раније овог месеца, званичници су потписали уговор са државном компанијом Hindustan Aeronautics Limited (HAL) о испоруци мотора АЛ-31ФП.

Уговором, вредним више од 260 милијарди рупија или 3,1 милијарду долара, први мотор ће бити предат Индијском ваздухопловству после годину дана. Све ће бити испоручено у року од осам година, наводи се у саопштењу Министарства одбране, Индије уз производњу од 30 годишње.

Произведени од стране HAL по руској лиценци, мотори тренутно имају локални садржај од 54%. Међутим, компанија планира да повећа тај однос на 63% коришћењем домаћих ресурса за потребе производње у систему одбране у Индији. „Ово би такође повећало домаћи садржај задатака поправке и ремонта авио-мотора“, саопштило је индијско министарство.

Даље је наведено: „Ове моторе ће производити Koraput Division of HAL и очекује се да ће испунити потребе индијског ваздухопловства за одржавање оперативних способности флоте Су-30 за одбрамбену спремност земље.

Посебно, Индија је одлучила да се држи мотора АЛ-31ФП, чак и када Русија унапређује своје ловце Су-30СМ новијим и моћнијим АЛ-41ФС.

Иначе, индијско ваздухопловство купује дванаест нових Су-30МКИ од HAL за 1,3 милијарде долара како би надохнадило губитке. Ова куповина је одобрена у септембру 2023. године,

Индијска авијација има око 260 Су-30МКИ, од којих је шест послато на вежбу на вежбу Exercise Pitch Black 2024 у Аустралији у јулу. Командант индијског одреда, капетан групе Ајаи Ратхи, похвалио је платформу: „Са својом напредном авиоником, вектором потиска и супериорним капацитетом носивости, авион је способан да предузима офанзивне и одбрамбене мисије, да изводи стратешке и тактичке операције“.

Његове кључне способности описао је као дуг домет, маневарску способност, ватрену моћ и ефикасност у спорним окружењима.

Прошлог новембра, Индијски савет за набавку одбране потписао је велики програм надоградње за 84 Су-30МКИ. Председавајући и генерални директор HAL Анантхакрисхнан је накнадно рекао за The Economic Times „Надоградња ће омогућити значајно учешће приватног сектора, са HAL као водећим интегратором”.

Главни маршал ваздухопловства Вивек Рам Чаудхари, највиши официр Ратног ваздухопловства Индије, рекао је да ће пројекат надоградити 51 систем авиона, при чему ће 78% садржаја бити аутохтони. HAL је одговоран за 30 елемената, док ће приватни сектор надоградити осам система.

Када буде спроведена, надоградња ће укључивати инсталацију радара са активноим електронским скенирањем Virupaksha, новог система за електронско ратовање и домаћег инфрацрвеног система за претрагу и праћење.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *