ИЗРАЕЛСКА ВОЈСКА ГАЂА ЦИЉЕВЕ ХЕЗБОЛАХА У ЛИБАНУ

Израелска војска је саопштила да изводи нове ударе на положаје покрета Хезболах који подржава Иран у Либану.

Портпарол израелске војске је рекао да је акција почела након што је идентификовано да се група спрема да нападне Израел.

Контраадмирал Данијел Хагари рекао је да је војска послала поруку становницима јужног Либана да се држе подаље од положаја Хезболаха.

На питање новинара о могућем израелском копненом упаду у Либан, он је рекао: „Учинићемо све што је потребно“ како бисмо вратили становнике северног Израела – који су пресељени из својих домова – да се безбедно врате.

Напади се дешавају усред неких од најтежих прекограничних размена ватре у скоро годину дана сукоба.

Израелски ратни авиони извели су интензиван талас ваздушних напада на градове дуж јужне границе Либана, па чак и даље на северу, према сведоцима.

Репортери у јужном лучком граду Тиру могли су да чују како ратни авиони лете ниско изнад јужног Либана и да чују серију ваздушних удара у близини.

Хезболахова телевизија al-Manar известила је о израелским ваздушним нападима на периферији многих градова и села на југу и долини Бека у источном Либану.

На снимцима се виде стубови дима који се дижу изнад југа.

Хезболах и Израел су јуче разменили јаку ватру, пошто је либанска милитантна група послала ракете дубоко на северну израелску територију након што се суочила са интензивним бомбардовањем.

Заменик шефа Хезболаха Наим Касем рекао је ожалошћенима на сахрани једног од команданата групе, који је убијен прошле недеље у Бејруту, да смо „ушли у нову фазу, чији назив је отворена битка за обрачун“.

Израелски министар одбране Јоав Галант рекао је да ће се операције наставити све док се људи на израелској страни границе не врате кући – што је такође поставило сцену за дуги сукоб јер је Хезболах који подржава Иран обећао да ће се борити до прекида ватре у Гази.

Конфликт – који је нагло ескалирао у протеклој седмици – беснио је откако је Хезболах отворио други фронт против Израела, рекавши да делује као подршка Палестинцима који се суочавају с израелском офанзивом јужније у Гази.

Прошле недеље експлодирале су хиљаде пејџера и воки-токија које користе чланови Хезболаха.

За напад се увелико окривљује Израел, који није ни потврдио ни негирао одговорност.

Рат Израела и Хезболаха „мора се избећи по сваку цену“

Ирски министар спољних послова и одбране Мишел Мартин рекао је да се „веома плаши“ ескалације сукоба између Израела и Хезболаха, додајући да „сви знаци показују да Израел намерава да учини више у Либану“.

Говорећи у Њујорку, где присуствује састанку Генералне скупштине УН, господин Мартин је рекао: „Ситуација у Либану је веома тешка каква јесте. Ви гледате на пропалу државу – у суштини нема владу, нема одговарајући банкарски систем – а онда би рат поврх тога био изузетно тежак за народ Либана и мора се избећи по сваку цену“.

Господин Мартин је такође рекао да су ирске трупе у Либану безбедне, да имају добар морал и да извршавају своју мисију под мандатом Уједињених нација.

Рекао је да је у свакодневном контакту са руководством одбрамбених снага, укључујући начелника штаба Шона Кленсија, у вези са ситуацијом у Либану.

„Стално пратимо ситуацију и предузимамо све потребне мере за заштиту снага”.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *