ГОДИШЊИЦА ОПЕРАЦИЈЕ “ХАЛИЈАРД”, ПРАЊАНИ СУ БИЛИ СПАС ЗА ПРЕКО 500 САВЕЗНИЧКИХ АВИЈАТИЧАРА

Операција “Ваздушни мост (такође позната као Операција Халијард) је једна од највећих операција спасавања савезничких пилота током Другог светског рата, у којој је учествовала Југословенска војска у отаџбини под командом генерала Драгољуба Михаиловића у сарадњи са америчком ваздухопловном службом. Операција је трајала од маја 1944. године до фебруара 1945. године. Прањани су одабрани због свог стратешког положаја у планинском делу Србије, који је био далеко од већих немачких база и гарнизона.
ОПЕРАЦИЈА ХАЛИЈАРД

Савезници су бомбардовали железничке чворове, пруге, мостове и важне саобраћајнице које су Немци користили за транспорт трупа, опреме и снабдевање. Савезнички авиони су нападали и фабрике, рафинерије и постројења која су производила гориво и војни материјал. Затим, можда и најважнија мета, су биле нафтне рафинерије и складишта у Југославији, али и у другим деловима Балкана, укључујући Румунију. У Плоештију  су се налазила најважнија нафтна поља и рафинерије. Оне су биле виталне за снабдевање немачке војске горивом.

У тим нападима, који су вршени у таласима и од по неколико стотина авиона, било је доста оштећених или оборених авиона. Авијатичари би се спашавали искакањем изнад територије коју су контролисала наша два покрета отпора. Операција Халијард је започела када су савезнички авиони успоставили ваздушни мост за евакуацију оборених пилота из села Прањани у западној Србији.

ЗАШТО БАШ ПРАЊАНИ?

Прањани се налазе у брдовитом делу западне Србије, у подножју планине Сувобор, у близини града Горњи Милановац. Такав терен је пружао природну заштиту од немачких снага, јер је област окружена планинама и шумама. Треба напоменути да је спасавање америчких авијатичара вршено и на територијама под контролом партизанског покрета.  

У Прањанима је постојала велика и равна пољана која је могла бити искоришћена за слетање и полетање авиона. Локално становништво и четници су припремили ову пољану као импровизовано полетно-слетну стазу. Пошто је терен био раван, савезнички авиони типа Douglas C-47 могли су безбедно да слећу и узлећу и евакуишу пилоте. Спасено је преко 500 савезничких пилота, већином Американаца, али и пилота из других савезничких земаља. Пилоти су из наше земље транспортовани у савезничке базе у Италији.

Поред спашавања авијатичара, операција “Халијард” имала је и за циљ да се покрету отпора дотура опрема. Савезнички авиони су достављали оружје, муницију и експлозив, медицински материјал, храну, одећу. Савезничке мисије су такође укључивале доставу радио-станица и комуникационе опреме. Реч је о дефицитраним средствима, која су била неопходна за одржавање контакта са савезничким командом у Италији.

ЗНАЧАЈ

Операција Халијард је највећа спасилачка операција оборених авијатичара иза непријатељских линија у историји ратовања.

Данас се у Прањанима одржавају комеморације и церемоније у част ове операције и учесника који су учествовали у њој.

Један коментар на “ГОДИШЊИЦА ОПЕРАЦИЈЕ “ХАЛИЈАРД”, ПРАЊАНИ СУ БИЛИ СПАС ЗА ПРЕКО 500 САВЕЗНИЧКИХ АВИЈАТИЧАРА

  1. Прође свега пола века од те операције, а потомци тих спасених пилота пригрлише дојучерашње непријатеље нацисте да им праве државе на Балкану на рачун оних који су их спасавали. Тако је кад неко уместо образа има гузицу.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *