РАТНО ВАЗДУХОПЛОВСТВО ВОЈСКЕ СРБИЈЕ ДОБИЈА АВИОНЕ RAFALE F4.1

После разних медијских спекулација и злурадих коментара, данас је потврђено да ће Србија добити последњу верзију авиона Rafale F4.1.

Што се тиче наоружања, јасно је да неће бити никаквог “инжењеринга” пребацивања дела наоружања са авиона МиГ-29СМ на Rafale F4.1. Једноставно, комплетно наоружање за нови авион биће, стандарно његово наоружање. Самим тим неће бити, ни израелске играрије око новог авиона, јер за тим нема потребе нити то компанија Avions Marcel Dassault-Breguet Aviation (AMD-BA) или једноставно  Dassault Group дозвољава. Тако да нема потребе, око полемисања за медијским злурадим писањима и спекулацијама.

Српски авиони биће наоружани са топом калибра 30 милиметара GIAT 30/M791, ракетама ваздух-ваздух MBDA MICA EM/IR, ракетама ваздух-ваздух Magic II док се за наоружање за подршку – ракете ваздух-земља, разне бомбе још увек преговара са компанијом MBDA и Французима.

Јасно је потврђено, да изузев Грка, ни Хрватска ни Србија неће добити ракете ваздух-ваздух MBDA Meteor. Од опреме наши “рафали” ће имати Thales RBE2-AA AESA радар, Thales SPECTRA Electronic Warfare system и Thales/SAGEM-OSF Optronique Secteur Frontal infra-red search and track (IRST) system.

Остала опрема па и део наоружање је део тајне клаузуле уговора.

У тренутку кад нови авиони Rafale F4.1 буду у саставу РВ и ПВО Војске Србије још увек ће бити активни и ловци МиГ-29СМ, тако да ће “Французи” и “Руси” летети заједно на небу Србије. А то ће бити посебна дрaж за љубитеље војне авијације, ентузијасте и фотографе.

А све остало шта би било, кад би било или нешто треће, да оставимо “Трећем оку” и заговорницима “равне земље”. Да се ипак држимо факата. А то је – Ратно ваздухопловство Војске Србије добиjа авионе Rafale F4.1.

A српски пилоти ће имати прилику да једно време лете и на МиГ-29СМ и на Rafale F4.1. Као што су некада југословенски на F-86 E/D Sabre/Sabre Dog и на МиГ-21Ф-13.

Историја се ипак понавља.

6 коментара на “РАТНО ВАЗДУХОПЛОВСТВО ВОЈСКЕ СРБИЈЕ ДОБИЈА АВИОНЕ RAFALE F4.1

  1. А добијамо и 3 ескадрилу за сад непознатих авиона,како је навео консултант војни на РТС имамо врхунско бело вино(Миг 29),добијамо и врхунско црвено(Рафал) а биће и розеа,а и кад је Вучић саопштио да за Рафале ћемо морати подићи нови град(разних објеката,капонира и тд), Милорадовић је са осмехом саопштио да ћемо морати 2 града подићи и због неких других авиона

    1. Којег?,јер Коцкасти не добијају ракете домета 300 км,тако да не дипр превише,уз то ми ћемо много прије њих добити 2 врсте система од којих је један на нивоу хајмарса а други напреднији,тако да но стреси леси,све је ок

    1. Добро јутро Колумбо, наравно да нисам мислио да добијамо бесплатно,али ако је јачање војске промашена инвестиција молио бих те да као стручњак то јавиш свим војним снагама кугле земаљске јер ето они глупи што улажу у војску,једини ти паметан

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *