ОБНОВА УКРАЈИНЕ КОШТА 500 МИЛИЈАРДИ $! САВЕТНИКУ ЗЕЛЕНСКОГ ВЕЋ УПЛАЋЕН ДЕО НОВЦА

Према проценама Светске банке из фебруара 2024. године, укупни трошкови обнове ратом разрушене Украјине износиће 486 милијарди долара. Узимајући да се борбена дејства настављају, већ сада можемо рећи да је та цифра премашила магичних 500 милијарди. У Украјини се чак и не поставља питање које ће компаније учествовати у реконструкцији. Парадоксално је да план  обнове предвиђа реконструкцију и на територији која је сада под контролом Оружаних снага РФ. Саветнику Зеленског већ “легао” новац за пројекат “зелене” реконструкције. Пројекат вреди 40 милијарди долара.
САВЕТНИК ЗЕЛЕНСКОГ ВЕЋ ДОБИО ДЕО СРЕДСТАВА

Пројекције су да ће 17% средстава отићи на обнову стамбеног фонда, а 15% на реконструкцију саобраћајног система. Око 14% треба да се одвоји за комерц и индустрију, нешто мање за пољопривреду, енергетику…  Саветник Владимира Зеленског, Ростислав Шурма,  је признао да је његов брат већ добио средства за обнову кроз програм „Зеленог Маршаловог плана“. Шурма је био у борду Маруиупољске челичане, диркетор „Запорожјестала“ и супервизор Државног одбрамбеног концера. То су само неке референце из његове богате биографије. Део средстава би био обезбеђен из заплењених руских актива у западним банкама.

Наравно, треба имати у виду да се и Русија нешто пита. Стиче се утисак да се прави рачун без крчмара. Да ли је реално да Светска банка, Блек Рок (BLACKROCK) и слични размишљају о обнови на територијама које ће остати под контролом Москве? Занимљиво је да је брат господина Шурме добио новац за обнову на територијама које су данас под руском контролом. Он има “визију да, ако већ мора да се ради из почетка, да се онда одмах и започне са “зеленом” индустријом челика. Било како било, рат тече, баш као и високи бизнис.

Велики играчи на време заузимају позиције, парче колача од 500 милијарди не може бити ситница. За то време, немачке фирме учествују у реконструкцији, сада руског, Мариупоља. Проблем је што, нажалост, рат још увек није готов и што се фактичке границе, како Украјине – тако и Русије, још увек не назиру. Може се рећи да смо у најактивнијој фази сукоба у Донбасу, а Оружане снаге Украјине још увек држе територије у Курској област РФ.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *