“УКРАЈИНА ЈЕ ОСТАЛА БЕЗ ПОЛОВИНЕ ЕНЕРГЕТСКЕ ИНФРАСТРУКТУРЕ, У ЗИМУ НЕЋЕ ИМАТИ СТРУЈУ И ВОДУ” – ЕВРОПСКА КОМИСИЈА

Уочи састанака Владимира Зеленског и шефице Европске комисије, ова институција је изашла са црним прогнозама. Украјина је изгубила половина њене енергетске инфраструктуре, па су несташице струје и воде у зиму извесне. Комисија има план да помогне Кијеву, па ће он сутра бити и представљен.
УКРАЈИНА ДА НАСТАВИ РАТ ДО ПОБЕДЕ, ЕУ ЋЕ ПОМОЋИ СА ПОЛОВИНОМ ПОТРЕБНЕ ЕНЕРГИЈЕ

Европска комисија је изашла са проценом да је у Украјини до сада уништено преко 50% њене енергетске инфраструктуре. Комисија је осмислила план по којем ће Украјини обезбедити половину неопходне енергије. Са том идејом сутра у посету Кијеву долази шефица Европске комисије Урсула фон дер Лајен. Украјина пред тешком зимом.

ЕК иде толико далеко у прогнозама, да сасвим отворено наводи како ће Украјинци живети без струје и воде током зимских дана. Као што смо и ми већ говорили, енергетска ситуација у Украјини је катастрофална. Поход ОСУ на Курск је имао за циљ заузимање нуклеарке “Курчатов” и неку врсту “ценкања” са Русима, како би електране у Украјини остале поштеђене у будућим ракетирањима. Како у Курска авантура није пошла по плану, савезници Кијева долазе са новим планом. Оквирно, Украјина на столу има план који би помогао “да се загреју украјински домови, школе и болнице током зиме”.

Било би занимљиво имати увид у тај план. Које земље ће, и по којој цени, бити спремне да “поклоне” Кијеву мегавате у хладним зимским данима, када су хаварије и несташице појава и у земљама у којима влада мир. Нема сумње да ће неке земље на конту пријатељства са Украјином лепо профитирати.

Очигледно је да су руска бомбардовања енерго-постројења толико озбиљна, те полако постаје јасно да Русија није седела скрштених руку након напада на Кримски мост и цивиле у Белгороду. Након ових догађаја су напади интезивирани. Свему треба придодати и украјинске нападе дроновима на руски енергетски сектор, који сада изгледа као блед покушај уцене. Овај војно-економски пинг-понг се може лоше завршти како по украјинску војску тако и по грађане Украјине. Видећемо како ће европски план изгледати и колико ће Украјина имати користи од њега већ током ове зиме.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *