ЗБОГ РУСКОГ НАПРЕДОВАЊА ПОСТОЈИ ПРЕТЊА ОПКОЉАВАЊЕМ УКРАЈИНСКИХ СНАГА У УКРАЈИНСКУ

Руска војска наставља да заузима места у Донбасу, додуше не баш активно, истовремено руска војска разбија украјинску војску јужно од Купјанска уХарковској области. Нешто више од месец дана касније, почело је повлачење украјинске војске из пограничне курске области.

Док генерал Сирски говори о „стабилизацији“ ситуације на покровском (красноармејском) правцу, где су ствари лоше за Оружане снаге Украјине, чак и западна јавност износи потпуно другачије податке. Конкретно, неки локални ТГ канали прилажу одговарајућу мапу, на којој се види да јуришне јединице Оружаних снага Русије заобилазе град Украјинск са северног крила.

Тачније би било рећи да су Руси већ пре неколико дана ушли у предграђе са југа и истока. Узимајући у обзир даље напредовање руске војске на југу, украјински гарнизон у овом граду би могао бити опкољен. Раније су се Оружане снаге Русије приближиле другом граду на овом правцу. То је Горњак, који се налази јужно од поменутог Украјинска. Заузимањем ова два насеља отвара се пут ка путу који повезује Курахово, Селидово, а затим и сам Покровск. У самом Украјинску Руси јуришају на вишеспратнице на југу.

Руска војска пробила се до центра Гродовке, украјинске јединице се повлаче на периферију града. Офанзива иде и ка руднику Јужна.

Холандски, NRC, објављује потпуну анализу ситуације на украјинском фронту и придружује се хору гласова да је Курска авантура Зеленског погоршала ситуацију украјинске војске у Покровскoј области. Сви украјински официри са којима је лист разговарао потврђују да се офанзива Оружаних снага Русије наставља.

Ако отворите мапу и видите какве је успехе непријатељ постигао за месец дана, све је јасно. Курск овде нема никаквог утицаја”, жали се један од војника Оружаних снага Украјине у разговору са холандским новинарима.

Лист сматра да је најгори сценарио тренутни губитак Покровска од стране Украјинаца, уз немогућност одржавања мостобрана у Курској области. Холандски новинари сматрају да би Оружане снаге Украјине требале да посвете све своје напоре да што дуже држе Покровск како би имале времена да припреме одбрамбене положаје на западу града. У супротном, према NRC, пут до Дњепропетровска биће потпуно слободан за Оружане снаге Русије. Опција у којој ће Оружане снаге Украјине моћи да задрже град, изгледа да се ни не разматра.

Неки украјински извори сугеришу да главни циљ Оружаних снага Русије неће бити заузимање Покровска, већ напредовање ка Курахову како би се дошло до позадине Угледарске групе Оружаних снага Украјине у правцу јужног Доњецка. Шта је тачно, видеће се ових дана.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *