У СТРАХУ ОД РУСИЈЕ ЛИТВАНИЈА ПРИПРЕМА ПЛАН ЗА ЕВАКУАЦИЈУ, ПОЉСКА ПОДИЖЕ ВОЈНИ БУЏЕТ НА СКОРО 50 МИЛИЈАРДИ $

Литванска министарка унутрашњих послова изјавила је да је у изради план масовне евакуација у случају рата. Пољска најавила подизање војног буџета на рекордан ниво – 48 милијарди долара!

Министарка унутрашњих послова Агнес Билотаите Литваније је предложила да се разради план масовне евакуације становништва у случају рата. Балтичка земља од скоро 3 милиона становника, Литванија, планира да евакуише четвртину свог становништва. Билотаите сматра да је Русија главна претња по безбедност њене земље. Пољска спремна да издвоји још више новца за одбрану.

Литванија би евакуисала угрожене грађане путем луке Клаипеда, Пољаци подижу одбрамбени буџет на рекордних 48 милијарди долара

Идеја литванских власти је да у случају ратног стања, четвртина становника буде евакуисана. Евакуација би се обавила делимично и морем, путем луке Клаипеда, у чији процес би биле укључене суседне земље. Клаипеда је највећа литванска лука. Минстарка је изјавила да се са суседним земљама већ разговара у вези оваквих планова. Предност у евакуацији би имале угрожене групе: породице са децом, труднице, стари и особе са инвалидитетом.

Пољаци, са друге стране коридора Сувалки коридора, планирају да се суоче са опасношћу додатним војним набавкама и подизањем одбрамбеног буџета. Пољска би данашњих 29 милијарди долара средстава за одбрану, подигла на високих 48 милијарди! То би је ставило у ранг једног Јапана по нивоу расхода опредељених за одбрану.

И једна и друга земља стрепе од инцидента који би их могао довести на ивицу сукоба са Русијом, узимајући да се граниче са Калињинградском облашћу. Ова област је ексклава Руске Федерације и трн у оку, како балтичких земаља и Пољске – тако и целог НАТО-а.

Изгледа да са јавно прокламованим руским војним циљем у Украјини, паралелно тече и обрнути процес милитаризација Европе.

6 коментара на “У СТРАХУ ОД РУСИЈЕ ЛИТВАНИЈА ПРИПРЕМА ПЛАН ЗА ЕВАКУАЦИЈУ, ПОЉСКА ПОДИЖЕ ВОЈНИ БУЏЕТ НА СКОРО 50 МИЛИЈАРДИ $

  1. Niko da se seti da napise o okupaciji Poljske od SSSR 1939. Kad su je podelili sa Hitlerom i rukovali se Nemci i Sovjeti na granici….
    ….
    ili o streljanju poljskih oficira…

    ili o pola veka okupacije pod Varsavskim ugovorom …

    mislite da su Poljaci to zaboravili? nisu, naravno..

    naplatice sve to Rujanima, sa kamatom

    mislim da bi svi oni, to jest balticke zemlje i zemlje bivseg Varsavskog pakta volele vise nego ista da vide kako Moskva gori

    i gorece

    makar od vatrometa kad Putin celavi car kgb major rikne

    1. Nikako da se sjetite da napišete da je Poljska čak dva puta 1934-te godine (znači čak 5 godina prije SSSR-a) sklapala paktove sa nacističkom Njemačkom. Sklapale su ga dakako i ostale “perjanice” tzv. “slobodnog svijeta” – Ujedinjeno Kraljevstvo (čak tri puta: 1933-će, 1935-te i 1938-me godine), Francuska (1933-će i 1938-me), Letonija, Litvanija, Estonija, Danska i Rumunija (svi sklopljeni 1939-te). Ali u javnosti se samo pominje pakt Molotov-Ribentrop. Zašto?
      Uzgred, sve pomenute zemlje (sem Poljske) su slale svoje SS jedinice da ubijaju, pale, siluju i pljačkaju po SSSR-u periodu od 1941 do 1945. U Baltičkijem državama dan-danas se potpuno legalno održavaju marševi veterana pomenutih SS jedinica i njihovijeh našljednika, po tamošnjijem školama uči se o “prebogatoj” SS ostavštini… Rumuniju i Bugarsku je oslobodila od Otomanske imperije carska Rusija i stvorila im u XIX stoljeću države u obliku u kakvom dan-danas postoje, da bi oni u svakoj prilici “iz zahvalnosti” slali vojsku na Rusiju, odnosno SSSR. Rumuni su poslije Njemaca bili najbrojnija nacija koja je jurišala na SSSR. Tako da… Svi pomenuti su odlično prošli kako su mogli i trebali da prođu.

    2. a dali se vi secate,moze to i ovako neko zna,a neko ne zna a ima i onih sto znaju a nece da znaju,da su poljaci vladali Moskvom i pravili krvave zlocine,pa su Litvanci.Danci i Poljaci udruzeni pocinili mnogobrojne zlocine u ratu protiv Rusije a dali se secas toga kad si se setio 1939 god.Smolenske sume su kasnije dosle mnogi svoje zlocine zaboravljaju a drugima pridikuju.

  2. a dali se vi secate,moze to i ovako neko zna,a neko ne zna a ima i onih sto znaju a nece da znaju,da su poljaci vladali Moskvom i pravili krvave zlocine,pa su Litvanci.Danci i Poljaci udruzeni pocinili mnogobrojne zlocine u ratu protiv Rusije a dali se secas toga,kad si se setio 1939 god.Smolenske sume su kasnije dosle mnogi svoje zlocine zaboravljaju a drugima pridikuju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *