ЧЕШКА САМОХОДНА ХАУБИЦА “DITA” ПОСТАЈЕ УДАРНА ПЕСНИЦА АРТИЉЕРИЈЕ АЗЕРБЕЈЏАНА! СТИГЛИ ПРВИ ПРИМЕРЦИ

Азербејџан је од Чешке наручио 70 ових хаубица

Оружане снаге Републике Азербејџан добиле су прве примерке чешке самоходне хаубице “DITA” калибра 155 мм /L45 које је развила и произвела компанија Excalibur Army.

Азербејџан је од Чешке наручио 70 ових хаубица

Самоходна хаубица “DITA” је ново модерно артиљеријско оружје које користи стандардну муницију НАТО калибра 155 мм. Развијена је на основу оригиналног чехословачког концепта хаубица постављених на камион Tatra 815 8×8 , али подиже аутономију операција на виши ниво.

У јануару 2021. завршен је био функционални прототип, после чега је кренуло тестирање перформанси ове самоходне хаубице. “DITA” ие премијерно била представљена на Сајму наоружања IDEX 2021 у Абу Дабију у сарадњи са UAE-based EDGE Group.

“DITA” пружа како је наведено у брошурама невиђену брзину паљбе уз само два члана посаде – возача и команданта с тим да постоји резервно место за трећег члана посаде у куполи. Опремљена је модерним системом за управљање, који омогућава брзо заузимање и напуштање ватрене позиције, високу прецизност и одличну способност преласка преко тешког терена.

Концепт користи потпуно аутономну надградњу, што омогућава постављање оружја и на шасију с гусеницама.

ДИТА мери 13,02 метра у дужини, 3,08 метра у ширини и 3,12 метра у висини, и тежи до 29 тона. Веома је свестрана и може бити монтирана на различите точкаше или гусеничне шасије. Њена балистичка кабина посаде нуди STANAG 4569 ниво 1 заштиту и опремљена је високо перформантним системом за грејање, климатизацију и НБЦ филтрацију.

У јануару 2021. године, програм “DITA” достигао је прекретницу у спремности функционалног прототипа и успешно је прошао низ тестова и испитивања у наредним годинама.

“DITA” има капацитет до 40 граната и брзину паљбе од 6 граната у минути и то у првом минут по одпочињању паљбе. Иначе одржива брзина ватре је 5 граната у минути. Ова хаубица користи HE BB гранате.

Хаубица има максимални домет од 70 км.

Азербејџан већ неколико година користи старије чешке самоходне хаубице Дана-М1М .

ДИТА представља значајан напредак у војним мобилностима и оперативној флексибилности, спремна да задовољи захтеве савременог ратовања.

ТАКТИЧКО ТЕХНИЧКИ ПОДАЦИ

Тежина: 29 тона

Димензије: дужина 13,020 мм, ширина 3,085 мм, висина 3,122 мм

Мотор: тип TATRA T3C-928-90

Брзина: на путу 90 км/х, ван пута 25 км/х

Максимални радијус кретања 600 км

Посада 2+1

Наоружање:

Главно оружје: 155 мм топ
Домет: 39.000 м
Елевација: -3° / 70°
Окретање: ± 60°
Начини вођења: потпуно аутоматски / ручно / хитно
Пуњење: аутоматско пуњење
Брзина паљбе – у првом минуту: 6/мин
Брзина паљбе – одржива: 5/мин
Капацитет муниције у транспортерима: 40 ком
Контрола паљбе: Систем за управљање ватром са балистичким рачунаром

2 коментара на “ЧЕШКА САМОХОДНА ХАУБИЦА “DITA” ПОСТАЈЕ УДАРНА ПЕСНИЦА АРТИЉЕРИЈЕ АЗЕРБЕЈЏАНА! СТИГЛИ ПРВИ ПРИМЕРЦИ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *