ДА ЛИ СЕ ЕГИПАТ ОДРИЧЕ И РУСА И АМЕРИКАНАЦА И НАБАВЉА БОРБЕНЕ АВИОНЕ У КИНИ?! Ј-10Ц УМЕСТО МОДЕРНИЗОВАНОГ Ф-16 И РУСКОГ МИГ-29М

Египат би требало да буде трећа земља која је купила тај авион.

Египат је држава која има на северу Африке најбројние ратно ваздухопловство које је мешавина и истока и запада. Од савезништва сад САД куповни су борбени авиони Ф-16, затим од Руса МиГ-29М и од Француза Рафале.

Међутим, у 2024. посебно после одржане ваздухопловне манифестације у Египту судећи према најавама ситуација почиње да се мења, а на тај простор стижу кинески борбени авиони Ј-10Ц који до сад у наоружању једино имају Пакистан и Кина. Египат би требало да буде трећа земља која је купила тај авион.

Иначе, ваља подсетити да је тај авион као макета био представљен на Сајму наоружања и војне опреме “Партнер 2023” на Београдском сајму где га је представила компанија “Катик”.

На мариганам ваздухопловне манифестације увелико се шушкало, мада још званично нигде није објављено да је Египат одлучио да све ловце Ф-16 и МиГ-29 замени са кинеским Ј-10Ц.

Наводно уговор о куповини Ј-10Ц потписан је био још 19. августа 2024. године али то нигде званичне војне власти Египта нису потврдиле.

Прича је почела да се распреда пре неколико месеци када је Египат одлучио да крене у модернизацију свог ваздухопловства и да тражи замену за остареле Ф-16 којима истичу ресурси, али и руске МиГ-29М и то 46 комада, од којих су неки били заробљени или уништени у Судану крајем 2022/2023..

Америкнаци, односно Ликди Мартин дао је понуду да се сви египатски Ф-16 модернизују. Иначе за Египатско ратно ваздухопловство Ф-16 последљи су били испоручени у периоду 2012-2013 у оквиру уговора Peace Vector VII.. Ради се о ловцима који су стандард Block-52 и то 16 F-16C i 4 F-16D. Иначе Египат је од 1982 године од САД до последње испоруке добио укупно 240 авиона. Оно што сви постављају питање јесте шта је било после тога са америчком подршком одржавању ових авиона.

Египат је наводно од Локид Мартина одбио да се постојећи Ф-16 у верзијама Ц и Д модернизују на верзију V -Viper на страндард Block 70/72.

Исти случај је био и са руским ловцима МиГ-29 пошто је Русија понудила замену за летелице МиГ-29 који су тој држави споручени били 2015. године. Наиме радило се о понуди набавке ловаца МИГ-35, који Египћани нису хтели јер су сматрали да је лош авион због неких лоших искустава са употребом МиГ-29М.

Такоше неки западни извори ус наводили и да је Москва понудила Египту и Су-35С, али је и то одбијено због неизвесне испоруке, па су ти ловци завршили у Ирану.

Да се нешто заиста дешава показује и то што су Кинези у Египат допремили један Ј-10С који је на међународном сајму ваздухопловства демонстрирао своје тактичке могућности. Иначе ово је било први пут да овај тип кинеског борбеног авиона буде пребачен у Африку, ван Азије и у случају потписивања Египат ће бити прва афричка земља која ће потписати уговор о набавци кинеских борбених авиона.

На крају треба додати да је Египћане наводно натерало на кинеске борбене авионе на ограничења набавке западне ваздухопловне борбене технике, затим утицај политичких фактора са запада и нејасноће у египатском руководству које је оштро подељено на западне присталице и присталице истока који су сваки на свој начин вршили утицај на развој авијације и опредељивање. По свему судећи изгледа да је та прича добила другачији облик и да неки у Кини виде начин да се помире два супроставњена табора.

Бројно стање борбене технике РВ Египта

РВ Египат у свом наоружању има 26 F-16A Fighting Falcon; 6 F-16B Fighting Falcon, 138 F-16C Fighting Falcon; 37 F-16D Fighting Falcon; 2 Mirage 2000B; 15 Mirage 2000C; 41 MiG-29M/
M2 Fulcrum; 16 Rafale DM и 8 Rafale EM

Један коментар на “ДА ЛИ СЕ ЕГИПАТ ОДРИЧЕ И РУСА И АМЕРИКАНАЦА И НАБАВЉА БОРБЕНЕ АВИОНЕ У КИНИ?! Ј-10Ц УМЕСТО МОДЕРНИЗОВАНОГ Ф-16 И РУСКОГ МИГ-29М

  1. Egipt nije zadovoljan sa USA jer im daju opremu i naoruzanje koje je barem 1 generaciju iza Izraelske – sta im vredi F16block52 ako i dalje imaju Sparrow (Aim7) rakete VV, umesto Amraam (Aim120). Sada su trazili barem Aim120c7 uz F16V, ali su odbijeni (daju im Adv.sparrow) i tu po njima nema potrebe dalje pregovarati.
    Sto se tice Mig29, smatraju da je zastarela avionika aviona, podrska i remonti su “low level” i dobar deo aviona zbog toga ili ne leti ili ima ogranicene operativne mogucnosti.
    No, nigde nisu rekli da ce ih izbaciti iz upotrebe, vec da ce uvesti J10C kao naslednike kineskih kopija Mig21 (J7) i Mirage 5 kako bi zadrzali adekvatan odnos broja aviona i efikasnosti.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *