НЕМАЧКА ПОЧИЊЕ ДА РАЧУНА ПОПРАВКЕ АУТО-ПУТЕВА И МОСТОВА КАО ДЕО ТРОШКОВА ОДБРАНЕ

Немачка влада тврди да поправке мостова треба укључити у одбрамбене трошкове јер се јавне саобраћајнице користе за превоз тенкова и других војних возила.

Немачка ће почети да рачуна поправке аутопутева као део одбрамбених трошкова како би испунила НАТО циљ од 2% потрошње.

Како преноси Süddeutsche Zeitung,, немачка влада тврди да поправке мостова треба укључити у одбрамбене трошкове јер се јавне саобраћајнице користе за превоз тенкова и других војних возила.

У јулу, Немачка је пријавила бројку од 91 милијарду евра НАТО-у, што је укупно подигло њен одбрамбени буџет на 2,1% БДП-а, по први пут од раних 1990-их.

Та бројка је изазвала сумњу јер је скоро двоструко већа од 52 милијарде евра које су у немачком националном буџету предвиђене за одбрану.

Немачка такође укључује средства која даје Украјини за куповину оружја од своје одбрамбене индустрије у укупну бројку.

Све већи део онога што Берлин пријављује НАТО-у као потрошњу је „поверљиво“, што значи да постоји мало транспарентности о томе шта се све укључује.

У 2025. години, Немачка планира да преполови војну помоћ Украјини, тако да ће морати да пронађе нове изворе одбрамбене потрошње како би наставила да испуњава НАТО циљ, због чега се разматра идеја да поправке аутопутева буду део статистике одбрамбене потрошње.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *