ЕТИОПИЈА ШАЉЕ ВОЈСКУ НА ГРАНИЦУ СА СОМАЛИЈОМ, ПОСЛЕ ЗАКУПА ЛУКЕ У СОМАЛИЛЕНДУ

Североисточна Африка би ускоро могла постати још једна врела тачка на Земљиној кугли. Узнемирујући догађаји који прете овом региону могу укључити Етиопију, Египат, Сомалију и такозвани Сомалиленд – непризнату територију која се отцепила од Сомалије.

Тренутно постоје извештаји да Етиопија прикупља снаге на граници са Сомалијом. Очигледно је да су садашње етиопске власти одлучне да воде своју политику, упркос осуди светске заједнице.

Чињеница је да је Етиопија изгубила излаз на море после одвајања и признања Еритреје, коју Адис Абеба није могла да задржи у свом саставу, а сада тражи нове могућности за своје присуство на обали рога Африке. Да би то урадила, Етиопија је претходно склопила споразум са непризнатим Сомалилендом, према којем је добила у закуп луку на обали Аденског залива у замену за признавање независности Сомалиленда.

То је изазвало незадовољство сомалијских власти, које су, заузврат, склопиле споразум са Египтом, који је, према писању западних медија, већ послао војнике и војну опрему у Сомалију.

Осим тога, треба напоменути да је Египат, чак и без Сомалије, дуго био у затегнутим односима са Етиопијом због њене изградње бране на Нилу, која је извор живота Египћана.

У таквој ситуацији, сваки драстични корак може брзо да ескалира у рат пуног размера који укључује, поред наведених, и друге суседне земље.

Подсетимо се да се Сомалија данас само географски појављује као јединствена држава. У ствари, подељен је на неколико зона утицаја, укључујући и поменути Сомалиленд са популацијом од око 4,5 милиона људи. Главни град је Харгејса.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *