РУСИ УШЛИ У УГЉЕДАР!

Прве јединице Оружаних снага РФ ушле су у Угљедар. Након ширења бочних линија код Павловке, и пресецања путева на више места северно од града Руси кренули у јуриш на град. Пад Угљедара био би највећи пораз ОСУ овог лета. Град је годинама био неосвојива тврђава за Русе.

УГЉЕДАР ЈЕ НАЈСНАЖНИЈА ТВРЂАВА ЈУГА, “КАПИЈА” МАРИУПОЉА

Руси су више пута покушавали да освоје Угљедар. Трпећи губитке, увек су се повлачили. Сада, када Украјина покушава да заустави руске продоре у Донбасу, искусне јединице су повучене из Угљедара и упућене на Селидово и Покровск. Очигледно је руска команда препознала тренутак и одлучила да материјализује једну од највећих победа овог лета, која може имати и стратешке последице.

За Украјину је Угљедар једно од најважнијих упоришта. Град-тврђава има изузетно искусну посаду, 72. механизовану бригаду. Украјински блогери су раније писали да је ова бригада пребачена на фронт код Селидова. Реч је о врло способној бригади, која није једном одбила руске нападе на град. Са оваквом рокадом је постало известно да ће одбрана Угљедара бити отежана. Сада исти извори пишу да су прве јединице РФ ушле у сам град! Пресецање путева ка граду са севера и избијање Руса у село Воднаје су положај по ОСУ учинили још тежим.

Украјинци су град видели као “одскочну даску” за напад на Мариупољ. Украјински стратези не крију да су Угљедар пројектовали као руту преко које би ОСУ најбрже стигле до Мариупоља. Руска офанзива у Донбасу је приморала Украјину да тражи погодније одбрамбене положаје. Могуће да је предаја Угљедара изнуђен потез који би могао да има и озбиљне стратешке реперкусије. Онa нам говори да је украјинска одбрана у кризи, јер би у сваком другом случају напуштање такве “тврђаве” било недопустиво.

12 коментара на “РУСИ УШЛИ У УГЉЕДАР!

  1. Srbi usli u Kikindu, oslobodili stari srpski grad

    Hrvati se iskrcali na ostrvo Jabuka u Jadranu i otpevali lepe ti je lepe ti je…

    Slovenci jodluju navrh Triglava dom im Bosanci taslache zene

    Bosanci prave novu vrstu bureka, sa feta sirom i pomorandzom, kao sledovanje SDO za poneti

    Makedonci, eh, oni bi hteli ali ne znaju sta bi, a i vrucina na Krivolaku, bolje da forsiraju Bregalnicu ona je plitka a i ima tamo golih Makedonki koje se kupaju
    …..
    Crnogorci, oni po tradiciji ne rade nista, naplacuju americkim vojnicima usluge… hmm sumnjive prirode
    ..

    1. Što Vi zapravo tražite na ovom portalu? Izigravate nekakvog verbalnog egzibicionistu? Zašto ne odete na neki od mnogobrojnih portala koji se bave show business-om i estradom? Uz rječnik koji koristite mislim da ćete se sjajno uklopiti u njihovu komentatorsku sekciju, pošto ste ođe prešli sve mjere dobrog ukusa. Čovjek treba vazda da drži do obraza, časti i dostojanstva kako svog, tako i onog drugog – čak i neprijatelja. “Junaštvo je braniti sebe od drugoga, čojstvo je braniti drugoga od sebe” zboraše vojvoda Marko Miljanov.

      1. auu, brat Crnogorac se naljutio i razesti

        znas li ti onu pricu kad su iz Srbije poslali Crnogorcima kukuruz u klipu, bila velika glad, pa da im Srbija pomogne da ne pocrkaju

        i kad stiglo tamo, onda Chernogoreci pitaju> a jel okrunjeno? – Nije. – E, onda vratite u Srbiju da okrune pa neka posalju.

        lenstine jedne, cim se rodite, pitate a dje je taj Beograd?

          1. Crna gora i Srbija, njena sestra najmilija… oj ha!

            Crna Gora i Srbija dva oka u glavi – oba corava.

            Crnogorac molio Boga da ga pretvori u zmiju. – Zasto, pita ga Bog. – Vidju, ide a lezi.

          2. Crnogorac lezao ispod kruske i padne mu sa grane kruska u krilo.
            Kaze mu drugi Chernogorec – Ala si srecan, pada ti hrana sa neba.
            Eh, sad mi valja to zvakati.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *