ДОК РУСКА ВОЈСКА НАПРЕДУЈЕ НА ИСТОКУ УКРАЈИНЕ: ТАЛАС ОСТАВКИ ЗАПЉУСНУО ВЛАСТ У КИЈЕВУ! ОТИШАО И ШЕФ ДИПЛОМАТИЈЕ КУЛЕБА

Кулеба је требало да буде смењен, а Андриy Сибyга, први заменик шефа Министарства спољних послова, биће именован за новог министра спољних послова

Украјински министар спољних послова Дмyтро Кулеба поднео је оставку на своју функцију.

Ову информацију је на Фацебооку поделио председник Врховне Раде, Руслан Стефанцхук.

Према “Украјинској Правди,” позивајући се на изворе блиске председнику Зеленском, Кулеба је требало да буде смењен, а Андриy Сибyга, први заменик шефа Министарства спољних послова, биће именован за новог министра спољних послова.

Дмyтро Кулеба је украјински дипломата и политичар, познат по својој улози као министар спољних послова Украјине. Рођен је 19. априла 1981. године у Сумију, Украјина.

https://tvfront.rs/vojne-vesti/u-lavovu-pogodjena-glavna-zeleznicka-stanica/

Кулеба је дипломирао на Институту за међународне односе Кијевског националног универзитета Тарас Шевченко, где је стекао специјализацију у области међународног права. Након завршетка студија, започео је своју каријеру у дипломатији.

Каријера
Кулеба је током своје каријере обављао низ значајних функција у украјинској дипломатији. Пре него што је постао министар спољних послова, био је заменик шефа Мисије Украјине при Европској унији и стални представник Украјине у Савету Европе.

У августу 2019. године, Дмyтро Кулеба је именован за потпредседника владе за европске и евроатлантске интеграције. На тој функцији, активно је радио на приближавању Украјине Европској унији и НАТО-у.

У марту 2020. године, Кулеба је постао министар спољних послова Украјине. Током његовог мандата, Кулеба се истакао као кључна фигура у вођењу спољне политике Украјине, посебно током руске инвазије 2022. године. Био је активан у јачању међународне подршке Украјини, укључујући дипломатске напоре за добијање војне и економске помоћи од Западних савезника.

Са 38 година, поставши најмлађи министар спољних послова у историји Украјине. Кулеба је у дипломатску службу ступио 2003. године.

Лични живот
Дмyтро Кулеба је ожењен и има двоје деце. Познат је по свом модерном приступу дипломатији, укључујући коришћење друштвених мрежа као платформе за вођење спољне политике и комуникацију с јавношћу.

Према извештајима, Кулеба је недавно поднео оставку на функцију министра спољних послова, а очекује се да ће га заменити његов заменик, Андриy Сибyга.

Осим Кулебе и ови министри ус поднели оставке

  • потпредседница Владе – министарка за реинтеграцију неконтролисаних територија Украјине Ирина Верешчук ;
  • Заменик шефа кабинета председника Украјине Владимира Зеленског Ростислав Шурма ;
  • потпредседница украјинске владе за европске и евроатлантске интеграције Олга Стефанишина ;
  • министар правде Денис Маљуска ;
  • министар за стратешку индустрију Александар Камишин ;
  • Министар заштите животне средине и природних ресурса Руслан Стрелец .

Шеф фракције пропредседничке партије “Слуга народа” у Врховној ради Дејвид Арахамиа рекао је да ће влада у земљи бити обновљена за више од 50%. 

Један коментар на “ДОК РУСКА ВОЈСКА НАПРЕДУЈЕ НА ИСТОКУ УКРАЈИНЕ: ТАЛАС ОСТАВКИ ЗАПЉУСНУО ВЛАСТ У КИЈЕВУ! ОТИШАО И ШЕФ ДИПЛОМАТИЈЕ КУЛЕБА

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *