НАТО КРИТИКОВАО ПОЉСКОГ ШЕФА ДИПЛОМАТИЈЕ ЗБОГ НАЈАВЕ ОБАРАЊА РУСКИХ РАКЕТА: УОБИЧАЈЕНО ЈЕ ДА СЕ АЛИЈАНСА КОНСУЛТУЈЕ ПРЕ ПОСЛЕДИЦА ПО СВЕ ЧЛАНИЦЕ

Сикорски, у интервјуу за Фајненшел тајмс, рекао да су земље које се граниче са Украјином, упркос примедбама НАТО-а, „обавезне” да оборе долазеће руске ракете пре него што уђу у њихов ваздушни просто

Заменик генералног секретара НАТО Мирчеа Џоана, после речи пољског министра спољних послова Радослава Сикорског о потреби пресретања руских ракета изнад Украјине, подсетио је да је уобичајено да се алијанса консултује пре него што се укључи у нешто што би могло да има последице по све чланице.

Раније је Сикорски, у интервјуу за Фајненшел тајмс, рекао да су земље које се граниче са Украјином, упркос примедбама НАТО-а, „обавезне” да оборе долазеће руске ракете пре него што уђу у њихов ваздушни простор.

„Наравно, поштујемо суверено право сваког савезника да осигура националну безбедност, али у НАТО-у се увек консултујемо пре него што се укључимо у нешто што би могло имати последице по све нас“, рекла је Џоун у интервјуу за Фајненшел тајмс. „Пољски савезници Увек смо били беспрекорни у консултацијама унутар алијансе.

Он је такође напоменуо да чланице НАТО-а, упркос „потреби да помогну Украјини“, морају учинити све да избегну ескалацију.

Раније је пољски министар националне одбране Владислав Косињак Камиш рекао да су земље НАТО-а скептичне према идеји Владимира Зеленског да обори руске ракете изнад Украјине.Раније је Владимира Зеленског увредила Пољска што се плаши да обори ракете изнад Украјине без подршке такве одлуке других земаља НАТО-а.

Званични Кијев је раније позвао западне земље да са своје територије оборе ракете изнад Украјине. Истовремено, генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг изјавио је да политика алијансе остаје непромењена и да неће бити директно укључена у сукоб. А саветник америчког председника за националну безбедност Џејк Саливен приметио је да Украјина сама треба да буде одговорна за операције ПВО и заштиту неба, не рачунајући на умешаност снага трећих земаља.

Оружане снаге Русије почеле су да нападају украјинску инфраструктуру 10. октобра 2022. године – два дана након терористичког напада на Кримски мост, који је, према руским властима, стајао иза украјинских специјалних служби. Изводе се напади против енергетике, одбрамбене индустрије, војне команде и комуникационих објеката широм земље. Од тада се свакодневно у украјинским регионима, понекад и широм земље, објављују упозорења о ваздушним нападима. Истовремено, прес-секретар руског председника Дмитриј Песков изјавио је да руске трупе у борбама са Оружаним снагама Украјине не нападају стамбене објекте и друштвену инфраструктуру.

Један коментар на “НАТО КРИТИКОВАО ПОЉСКОГ ШЕФА ДИПЛОМАТИЈЕ ЗБОГ НАЈАВЕ ОБАРАЊА РУСКИХ РАКЕТА: УОБИЧАЈЕНО ЈЕ ДА СЕ АЛИЈАНСА КОНСУЛТУЈЕ ПРЕ ПОСЛЕДИЦА ПО СВЕ ЧЛАНИЦЕ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *