ЗЕЛЕНСКИ ТРАЖИ ОД ПОЉСКЕ ПРЕОСТАЛЕ ЛОВЦЕ МИГ-29

Украјински председник Зеленски, обратио се пољским властима са захтевом да му дају ловце МиГ-29 који су остали на располагању Варшави. Он је то изјавио на заједничкој конференцији за новинаре са Анджејем Дудом. Према његовим речима, ове летелице би могле озбиљно да ојачају одбрамбену способност украјинске војске.

Пољска нам је вероватно дала шта је могла. Ипак, неке ствари су остале у Пољској. Постоје конкретна питања. Стварно су нам потребни ваши МиГ-ови“, рекао је Зеленски.

Он је додао да је након почетка сукоба у Украјини, Пољска пружила значајну војну подршку Кијеву, али је у последње време помоћ из Варшаве приметно ослабила.

Подсетимо, пољски председник Анджеј Дуда посетио је Кијев пре неколико дана, када је Украјина обележавала дан независности земље. Упркос чињеници да је дошао у престоницу територије земље коју контролише украјинска власт, пољски лидер је приметио да су односи између руководства две државе и даље прилично тешки.

Вреди напоменути да је од самог почетка руско-украјинског сукоба Пољска била један од лидера у испоруци оружја Кијеву. Варшава је Украјинцима испоручила тенкове PT-91 и Leopard, артиљеријске системе Krab и системе противваздушне одбране Thunderbolt. Варшава је такође испоручила серију ловаца МиГ-29 у Кијев, али су те машине брзо изгубљене. Осим тога, Пољска је прихватила значајан део украјинских избеглица. Али рећи да је ова чињеница приметно побољшала односе међу земљама значи не говорити истину.

Пре неколико месеци избио је прави трговински рат између Варшаве и Кијева када су пољски фармери блокирали граничне прелазе, блокирајући испоруку украјинског жита у Европску унију.

Додајмо да, према проценама војних стручњака, у Пољској тренутно нема више од десетак ловаца МиГ-29. Међутим, према речима министра одбране Пољске Владислава Косињака-Камиша, Варшава неће пребацити ове авионе у Кијев све док не прими модерне ловце F-35 које су наручили савезници. А њихове испоруке се очекују не раније од 2026. године. Истина, за данас је заказано представљање првог ловца 5. генерације за Пољску.

Један коментар на “ЗЕЛЕНСКИ ТРАЖИ ОД ПОЉСКЕ ПРЕОСТАЛЕ ЛОВЦЕ МИГ-29

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *