ЛЕО КУНАС: “УКРАЈИНА ЈЕ ОЧЕКИВАЛА ДА ЋЕ РУСИЈА ПРЕБАЦИТИ ТРУПЕ У КУРСК”

Украјина је очекивала да ће Русија прераспоредити трупе са кључних линија фронта, према Курској области после упада, али се то није догодило, рекао је посланик Riigikogu и пуковник у резерви Лео Кунас (Leo Kunnas).

Кунас је то изјавио у наступу на ETV (телевизија Естоније) специјалној емисији „Ukraina stuudio“, која се емитује од почетка руске инвазије на Украјину у фебруару 2022. године.

Домаћин емисије Рејмо Силдве је питао да ли је велики напад дронова Русије у понедељак био временски усклађен са даном независности Украјине и као одмазду за текући упад на Курск.

Ово је један од најобимнијих дубоких удара које је руска страна извела у последње време“, одговорио је Кунас.

С једне стране, за њих је рутинска ствар да изводе овакве ударе. Овога пута једноставно је количина муниције коју је руска страна распоредила била већа него иначе. Вероватно је да је то онај удар који се очекивао за Дан независности. “, рекао је Кунас.

На питање да ли је руски напад имао на уму конкретан циљ, Кунас је објаснио: „Ову серију напада је тешко одредити.

„Ове мете су биле веома различите, укључујући, на пример, Краматорск – очигледно цивилни хотел – који је изгледа био мета од почетка“, наставио је посланик.

У том хотелу током напада били су и цивили, укључујући стране новинаре.

Управо тако, лансери су прилично тачни и њих је најтеже оборити од свих разних ракета и дронова које руска страна користи“, додао је Кунас.

О томе шта је Украјина постигла у Курску, Кунас је навео да је офанзива тамо почела 6. августа, односно пре три недеље. „Заиста је сама офанзива обављена у првој недељи. После тога, покрети трупа су били релативно скромни. Ширина сектора је око 40 километара, а дубина око 30 километара, што значи да су украјинске снаге напредовале преко хиљаду квадратних километара“, наставио је.

То значи да ако посматрамо укупну ситуацију ове године, у погледу територије која је предата, ослобођена или заузета, обе стране су на истој скали: Украјина је изгубила око 1.300 квадратних километара или нешто више територије у Донбасу од почетком године“, наставио је Кунас.

Водитељ је упитао на какав отпор је Украјина до сада наишла у Курској офанзиви.

Кунас је рекао: „Украјина очекује да ће руска страна повући трупе са одлучујућих линија фронта“.

Имам у виду Торецк и покровски правац. То се, колико знамо, није десило. Довођене су јединице, али са далеко мање важних сектора, где у последњих годину дана уопште није било кретања на фронту“, наставио је он.

„Руска страна је покушавала да искористи све што има у руци, укључујући Росгвардију, јединице унутрашњих снага и јединице војних обвезника; у суштини покушава да се бори са оним што им је при руци”. рекао је Кунас.

Водитељ је упитао и да ли је Украјина постигла упориште које је желела, у Курску.

Кунас је одговорио: „Тешко ми је да кажем шта је Украјина намеравала да постигне“.

Ако узмемо заузету област као преговарачку полугу у преговорима, онда овај [Курск] износ не би био довољан. Можда би било потребно 5.000 квадратних километара. Ова величина заузимања још није достигла ту вредност. Ако погледамо шта би биле потребе Украјине за преговарачком акцијом била би потребна много већа освојена територија да би се то искористило, наравно, ако наставе да гурају офанзиву даље, то ће захтевати све више трупа“, наставио је он.

С обзиром на величину подручја које је Украјина заузела, мало је вероватно да Украјина може тамо послати додатна појачања, додао је Кунас.

Због тога је ситуација у протеклој седмици доживела врло мало промена. Осим тога, руска страна покушава да успостави континуиранију линију фронта, што је раније недостајало, јер је продор остварен у првих неколико дана и то на прилично широком сектору одбрамбених линија на руској страни, близу границе“, приметио је Кунас.

Шта би се десило да су Руси предвидели украјински напад на Курск?

Свакако, руска страна није била спремна за ово“, одговорио је Кунас. „Гледајући сателитске снимке руске стране и могућности дронова, онда су видели кретање или концентрацију снага, али очигледно то нису схватили озбиљно, највероватније зато што су очекивали да Украјина изврши сличне ударе као прошлог лета. Али овога пута било сасвим другачије, а руска страна није била спремна“.

Као освајач, Русија нема много одговарајућих тактика за борбу на сопственој територији, тако да у суштини прибегава ударима са ширег подручја, додао је он. „На исти начин они изводе ове ударе на насеља која су украјинске снаге заузеле, што значи да ударају на своја села и градове”.

На крају, водитељ је питао да ли, у суштини, у Курској области Русија бомбардује Русију.

Управо сада, да“, закључио је Кунас.

Британски држављанин, бивши војни официр који је радио као саветник за безбедност Reuters, био је међу погинулима у суботњем руском нападу на хотел Сафир у Краматорску.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *