УКРАЈИНА ОД БЕЛОРУСИЈЕ ТРАЖИ ДА ПОВУЧЕ ВОЈСКУ СА ГРАНИЦЕ

Према подацима Министарства споњних послова Украјине, позивајући се на обавештајне податке, Минск „концентрише значајан број особља, посебно Снаге за специјалне операције, наоружање и војну опрему у региону Гомеља

Украјинско Министарство спољних послова је у саопштењу на свом сајту позвало Белорусију да повуче своју војску са границе.

Према подацима Министарства, позивајући се на обавештајне податке, Минск „концентрише значајан број особља, посебно Снаге за специјалне операције, наоружање и војну опрему у региону Гомеља , у близини северних граница Украјине.

Министарство спољних послова је уверило да Кијев неће предузимати никакве непријатељске акције и позвало суседну републику да повуче трупе са границе „на растојање које прелази домет ватрених система који су доступни Белорусији“.

Председник Белорусије Александар Лукашенко је 9. августа известио да је око десет јуришних дронова нарушило границу републике из Украјине. Неколико циљева је оборено, а остали беспилотне летелице су „предате“ за пратњу  Русије , пошто две земље имају заједнички систем ПВО. Лукашенко је додао да су, према руској војсци, преостали дронови уништени у  Јарославској области .Белоруски лидер је ово назвао провокацијом, уз напомену да неће остати без одговора. Заузврат, државни секретар Савета безбедности Белорусије Александар Волфович рекао је да је Минск у августу идентификовао шест случајева извиђања његове територије од стране квадрокоптера 

Оружаних снага Украјине . С тим у вези, Лукашенко је дао упутства да се појача груписање трупа на Гомељском и Мозирском тактичком правцу на југу републике, где се граничи са Украјином.Прошле недеље, белоруски министар одбране Виктор Крењин рекао је да је група трупа чији је циљ јачање границе већ на месту и да је спремна да одговори на све провокације из Кијева.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *