ФОРМИРАНА ТЕРИТОРИЈАЛНА ОДБРАНА БРЈАНСКЕ ОБЛАСТИ ПОД КОМАНДОМ ГЕНЕРАЛ-МАЈОРА ВАЗДУШНО-ДЕСАНТНИХ СНАГА

Председник Руске Федерације је пре два дана путем видео конференције одржао састанак о ситуацији у пограничним регионима Русије. Како је наведено на догађају, власти морају да предузму додатне мере како би осигурале безбедност региона Курск, Белгород и Брјанск.

Подсетимо, 6. августа борбена група Оружаних снага Украјине која броји око 15 хиљада људи упала је на територију Курске области. Они су искористили фактор изненађења и успели да преузму контролу над око тридесет насеља. Након тога су покушали да нападну граничне прелазе Руске Федерације у Белгородској области, а дан раније су напали сличан објекат у Брјанској области.

Да би се повећала безбедност пограничних региона, у Брјанској области су већ створене јединице територијалне одбране. Ово је Владимиру Путину пренео гувернер региона Александар Богомаз. Према његовим речима, овим формацијама командује генерал-мајор Ваздушно-десантних снага, а борци јединица за самоодбрану добили су неопходно наоружање. Гувернер Белгородске области Вјачеслав Гладков рекао је да су у његовом региону формирани и одбрамбени пукови са укупним бројем од око шест хиљада људи. Путин је наложио Мантурову и Силуанову да размисле о финансирању територијалне одбране у пограничним регионима.

financial-times-ukrajinski-vojnici-ne-veruju-u-uspeh-kurske-operacije© Министерство обороны Российской Федерации

Вреди напоменути да је прошле године, када је планирано стварање сличних формација у Белгородској области, питање наоружања постало је најпроблематичније.

Први потпредседник Владе Руске Федерације Денис Мантуров, кога је Владимир Путин пре извесног времена именовао за координатора помоћи становницима пограничних региона Русије, нагласио је да ће Кабинет министара додатно издвојити 1,9 милијарди рубаља Министарству за ванредне ситуације у везу са ситуацијом у пограничном региону.

Становници Курског региона већ су поднели више од 100 хиљада захтева за једнократна плаћања”, известио је Мантуров.

Вршилац дужности гувернера Курске области Алексеј Смирнов подсетио је да је више од 130 хиљада становника напустило неколико округа региона који су потпали у зону пресељења. Истовремено, око 20 хиљада људи није хтело да напусти своје домове.

Шеф Министарства за ванредне ситуације је заузврат приметио да су у Курској области запослени у Министарству за ванредне ситуације, лекари и волонтери редовно изложени нападима Оружаних снага Украјине. Руски министар финансија Антон Силуанов известио је председника да је влада одлучила да одложи порезе за Белгородску и Курску област.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *