БЕСПИЛОТНА ЛЕТЕЛИЦА RQ-4B GLOBAL HAWK СА СИЦИЛИЈЕ РАСПОРЕЂЕНА У ВЕЛИКОЈ БРИТАНИЈИ: ОСМТРАЋЕ РУСКО-ФИНСКУ ГРАНИЦУ И СЕВЕР РУСИЈЕ

Ово је први пут да стратешка беспилотна летелица оваквог типа која је изводила осматрачке летове над Црним морем од августа и септембра 2022 распоређена у Великој Британији.

У четвртак 22. августа 2024. године стратешка беспилотна летелица америчког РВ USAF RQ-4B 11-2046 позивног знака FORTE12 са матичном базом Сигонела на Сицилији провео је 23 сата у ваздуху изнад Балтика и Финске, а затим слетео у ваздухопловну базу Ферфорд у Уједињеном Краљевству.

Ово је други пут да је ова стратешка беспилотна летелица прелетела у операцији извиђања руске територије.

Убрзо по слетању RQ-4B Global Hawk у ваздухопловну базу Ферфорд огласила се команда америчких ваздухопловних снага у Европи и Африци U.S. Air Forces in Europe – Air Forces Africa (USAFE-AFAFRICA).

Ово је први пут да стратешка беспилотна летелица оваквог типа која је изводила осматрачке летове над Црним морем од августа и септембра 2022 распоређена у Великој Британији.

Како је наведено распоређивање је део текућих напора на диверсификацији оперативних локација и јачању интеграције са НАТО савезницима.

RQ-4B Global Hawk ће спроводити операције кроз међународни и савезнички ваздушни простор, поштујући међународне норме и стандарде. Ово распоређивање, кажу у америчком ваздухопловству, такође је кључни корак у имплементацији њиховог концепта агилног борбеног ангажовања, који омогућава да се летелице разместе из традиционалних база како би се побољшала способност преживљавања.

За бригу овој летелици ангажовано 501. ескадрила за борбену подршку која је била задужена за бригу о стратешким бомбардерима B-52 Stratofortress који су припадали бомбардерској оперативној групи 24-3.

Како се наводи у саопштењу, подршка и извршење ових мисија наглашава посвећеност САД савезницима и партнерима у НАТО-у и помаже у успостављању услова за будуће операције у зони одговорности америчке Европске команде.

RQ-4B Global Hawk је беспилотна летелица за осматрачке задатке на великим виснама која има у себи пакет интегрисаних сензора и пружа глобалну способност обавештавања, надзора и извиђања у свим временским, дневним или ноћним условима.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *