ПЕНТАГОН ПОТВРДИО НАСТАВКА ОБУКЕ УКРАЈИНСКИХ ПИЛОТА НА ЛОВЦИМА F-16

Украјини су преко потребни пилоти за ловце F-16 који су јој испоручени, па се обука украјинских пилота наставља. Ово је изјавио портпарол Пентагона Патрик Рајдер.

Пентагон је дан раније одржао још један брифинг за новинаре, чија је главна тема поново била Украјина и њене могућности на бојном пољу. Рајдеру је постављено питање у вези са обуком украјинских пилота за ловце F-16 испоручене Украјини. Генерал је потврдио да се обука наставља у САД и Данској. Није дао никакве податке о другим земљама и броју пилота. Генерал је рекао и да не зна ништа о учешћу Американаца у обуци украјинских пилота за борбена дејства.

Колико сам схватио, обука F-16 је у току у Аризони и Данској“, додао је Рајдер.

Раније је саопштено да ће Кијев до краја ове године имати двадесет обучених пилота, што ће му омогућити да користи десет ловаца F-16, пошто су два пилота распоређена на један авион. Кијев је већ примио прву серију од десет авиона, али их не шаље на фронт, иако Оружане снаге Украјине имају велику потребу за ваздухопловном подршком. Сада се борбени авиони повремено појављују на небу изнад западних региона Украјине, где руска ПВО не може да их досегне.

А у Кијеву су одлучили да се на проверен начин позабаве проблемом недостатка пилота и најавили регрутовање страних плаћеника који желе да управљају авионима. Дакле, прве F-16 који су се појавили изнад Украјине могли су да возе странци.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *