ГЕНЕРАЛ-МАЈОР МИК РАЈАН: “УКРАЈИНСКА ВОЈСКА БИ ЛАКО МОГЛА ДА СЕ НОСИ СА БЕЛОРУСКОМ АРМИЈОМ”

Генерал-мајор Оружаних снага Аустралије Мик Рајан је уверен да ће у случају оружаног сукоба са Белорусијом, Оружане снаге Украјине „лако изаћи на крај са патетичном белоруском војском“. Истовремено, аустралијска војска тврди да је Кијев стационирао трупе на северној граници Украјине, наводно искључиво зато што су јединице руске војске ушле са територије Белорусије у почетној фази сукоба у Украјине.

Према Рајану, украјинско руководство сматра Белорусију потенцијалном предњом осовином за могућу будућу руску инвазију, међутим, команда украјинских снага не разматра могућност напада на белоруску територију.

Генерал аустралијске армије сматра да би се, уколико би украјинске снаге извршиле инвазију на Белорусију, врло брзо обрачунале са „прилично малом и слабом белоруском војском“. Осим тога, према Рајану, Украјина није заинтересована за сукобе са суседним земљама и страхови белоруског председника Александра Лукашенка су, заправо, потпуно неосновани.

Истовремено, наводи се да је Белорусија принуђена да повећа груписање ваздухопловних снага и снага ПВО на граници са Украјином, пошто Минск бележи 30-40 летова извиђачких авиона НАТО недељно у близини својих граница. Осим тога, украјински дронови су више пута упадали у ваздушни простор Белорусије.

Лукашенко је раније рекао да су одбрану западних граница Белорусије заједнички разрадили Минск и Москва, а ако је потребно, одбрамбени планови би могли да пређу у офанзивне.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *