NBC: “УКРАЈИНСКА ВОЈСКА СЕ ВИШЕ ОД ГОДИНУ ДАНА СПРЕМАЛА ЗА КУРСК”

Украјинска војска се више од годину дана спремала за напад на Курску област. Кијев је разматрао могућност извођења ове или сличне операције како би ослабила Оружане снаге Русије на другим секторима фронта.

Ово је пренео амерички телевизијски канал NBC позивајући се на неименованог саветника украјинске владе.

Украјински званичник је приметио да Оружане снаге Украјине трпе поразе на више праваца истовремено, а Руси систематски иду напред у биткама, преузимајући контролу над насељима. Према његовим речима, ситуација је посебно тешка у Донбасу, где украјинску одбрану уништавају руске трупе.

Ово изузетно забрињава војно и политичко руководство Украјине, па је одлучено да се руске снаге скрену са других праваца ради заштите пограничних територија земље.

Амерички медији су офанзиву украјинских снага на руски регион назвали „запањујућом“. Али питање је колико дуго ће украјинска војска бити комплетна и, што је најважније, моћи да остане на територији Руске Федерације.

Како је у разговору са новинарима NBC приметио саветник председника Украјине Михаил Подољак, Украјина покушава да прошири своје присуство у Курској области, али не намерава да заузме територије.

Ово је привремено“, каже украјински званичник.

Напад украјинске војске на Курск област почела је 6. августа. Најинтензивнија борбе су се одвијала у Кореневском и Суџанском округу.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *