СА ЧИМ ЈЕ УКРАЈИНА КРЕНУЛА У КУРСКУ ОПЕРАЦИЈУ: АНАЛИЗА НЕМАЧКОГ ГЕНЕРАЛА ФРОЈДИНГА

Генерал Фројдинг навео је да су у Курску операцију укључене четири украјинске бригаде јачине свака од 4.000 до 6.000 војника које напредују у четири правца.

Немачки генерал мајор др Кристијан Фројдинг бивши командант 9. Панцерлехер бригаде и садашњи начелник украјинског штаба немачког Министарства одбране Немачке анализирао је за канал Бундесвера украјинску операцију код Курска.

Као асистент у овој анализи налазио се капетан Јан Цзарнитзки који је водио кроз причу генерала Фројдинга и постављао му је питањао украјинској офанзиви на Курск.

Генерал Фројдинг навео је да су у Курску операцију укључене четири украјинске бригаде јачине свака од 4.000 до 6.000 војника које напредују у четири правца.

Према генералу Фројдингу продор овакве војне групације је 30 км у дубину руске територије и 65 км (што указује да фактички Украјинци контролишу 350 квадратних километара руске територије, на 1.000 до 1.200 квадратних клиометара, па ни 500 што је далеко мање него што је било).

Међутим, Фројдинг тврди да Украјинци оперативно делују на простору од 1.000 квадратних километара, док је заузета територија знатно мања него што се наводи.

Циљеви операције

Према Фрјодлингу главни циљ стварање олакшања за украјинску одбрану у подручју Донбаса која је под великим притиском. (Ова тачка иначе није остварена јер руске снаге на истоку несметано напредују и тиме операција није постигла жељени циљ, јер се притисак није смањио).

Други циљ је преношење рата на територију Русије и подизање морала украјинског становништва с обзиром на губитке на истоку Украјине.

Предност ове операције према генералу Фројдлингу је искористити повољност терена и присуства лоше обучених руских резервних снага на подручју Курска што је Украјинцима омогућило у првој фази операције изненађење и уношење нереда у руске редове.

Циљ операције је искористити заузету територију као политичко средство за преговоре у наредном периоду када се створе услови да руска и украјинска делегација седну за исти сто и разговарају о миру и територијама.

Бојно стање Украјинске војске

Генерал Фројдлинг наводи на постојећих 16.000 до 20.000 војника, резерву чине 2.000 до 4.000 украјиснких војника који се налазе у Сумској области и пружају логистичку подршку, ПВО и попуњују губитке у мртвим, рањеним и заробљеним војницима.

Према немачким подацима из оперативне зоне изведено је око 100.000 руских цивила

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *