ПРВИ ОТПОР УКРАЈИНСКИМ СНАГАМА У ИНВАЗИЈИ НА КУРСКУ ОБЛАСТ, ПРУЖИЛИ СУ ВОЈНИЦИ НА ОДСЛУЖЕЊУ ВОЈНОГ РОКА

У јеку свеопште “инвазије” информација о стању у Курској области, с обе стране где је дезинформација добила предност над информацијом, провлаче се и вести које за многе нису битне. Међутим, оне јасно осликавају стање у области, у првим данима украјинског продора.

Прича о војницима на одслужењу војног рока или регрутима, који су тих дана попуњавали граничне јединице на курском делу, као и регрутима падобранцима, који су први пружили отпор у првим сатима и данима украјинске операције, вероватно ће завредити више пажње. Међутим, тренутно завређују да их се помене.

Украјинска војска извела је упад на простор Курске области 6. августа. У првим сатима, то су биле мање извиђачко-диверзантске јединице, које су омогућиле главнини снага од 15 хиљада војника да крену у општи напад на Русију.

У првим сатима и у неколико наредних дана, једине руске јединице које су пружиле отпор украјинским снагама, биле су граничне и падобранске јединице које су биле попуњене регрутним саставом.

Регрути су противнику пружили жесток отпор, све док су имали муниције. У помоћ су им упућене Територијалне јединице Курске области. Део регрута се предао Украјинцима. Њихова предаја је снимљена и постављена на интернету, иста је послужила за пропагандни спин.

Али, већи део регрута је после пруженог отпора, почео да се извлачи и скривао се по шумама.

Већ од 09. августа, почеле су да пристижу у Курску област руске јединице из Калињинградске области и са истока Русије, Исте су прихватиле борбу са украјинским снагама. У међувремену, део јединица је кренуо да спасава и извлачи регруте.

Историјски гледано, треба се сетити Таџикистана 1992. године, када су руски редовни војници зауставили продор Муџахедина или чувену 58. армију која је поразила грузијску војску 2008. године. И гле чуда, и она је била регрутног састава.

Остало је прича за историју.

5 коментара на “ПРВИ ОТПОР УКРАЈИНСКИМ СНАГАМА У ИНВАЗИЈИ НА КУРСКУ ОБЛАСТ, ПРУЖИЛИ СУ ВОЈНИЦИ НА ОДСЛУЖЕЊУ ВОЈНОГ РОКА

    1. Nije nepravda, samo uobičajena pojava za Rusiju. Ovo je ko zna koja po redu invazija na Rusiju, ko zna kojeg po redu neprijatelja. I biće ih još, sve do kraja svijeta i vijeka. Na najveće planine najjači vjetrovi udaraju reče Sveti Nikolaj Žički.

        1. A zašto je primio taj orden znaš li? Zato što je naredio da se uredi groblje Njemaca koji su poginuli u Srbiji 1914-te i 1915-te. Rekao je tada: “Mrtav vojnik nikome nije opasnost”. U zarobljeništvu bio od 1941-ve po ličnom naređenju Hitlera, jedini crkveni velikodostojnik u Evropi u konc-logoru. Inače, mnogi su na Zapadu veličali i Hitlera i Musolinija pa su po izbijanju rata i po ratu “oboljeli od amnezije”. Aca Palikuća dobio orden od Musolinija što se obračunao sa logorima Crnogorske vojske u Gaeti i Formiji, ali to niko ne pominje.

      1. citao sam neke njegove pisanije
        najvise mi se dopalo sledece
        kaze ovako

        kao sto progonjena zver nadje i pronadje zaklon daleko od gonilaca, tako sam i ja gospode, proganjan od ljudi u tebi nasao zaklon

        velika recenica

        carstvo bozije je u ljudima… mada… lepo pise u Pismu… gde su dvoje i troje skupljeni u moje ime, tamo sam i ja medju njima

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *