МУРЕНА 300С НОВО РУСКО БЕСПОСАДНО ПЛОВИЛО ЗА РАТ НА ЦРНОМ МОРУ! ДА ЛИ СУ РУСИ УГРАДИЛИ СТАРЛИНК?!

Украјинци имају “Магуру”, а Руси “Мурену”, која је оно што је интересантно судећи према западним ескпертима за поморско ратовање добили “Старлинк

Рат на Црном мору унео је еволуцију ратовања на затвореним морема. Пре скоро више од 30 година поморски стручњаци наводили су да мали брзи патролни и ракетни чамци са противбродским ракетма биће окосница поморског ратовања на Црном мору.

Оно што се догађа од 2022 године на Црном мору значајно је изменило тактику, али и доктрину употребе поморских снага на затвореним или уским морима.

Дефинитивно крај је одсвирао површинским великим бродовима попут ракетних крстарица, разарача и ракетним фрегатама. Окосница ће постати мали површински бродови нивоа корвете, патролни бродови, противподморнички хеликоптери.

Ракетне корвете у најбољем случају постаће носачи крстарећих ракета, као и подморнице.

У складу са актуелним дешавањима главна окосница ратова на уским и затвореним морима постају аутономба беспосадна површинска и подводна пловила, а рат у Украјини направио је за две године праву еволуцију, која је руску Црноморску флоту ставила пред велики изазов по више елемената: откривање ниско уочљивих пловила, истоурено осматрање уз употребу противподморничких авиона (обука посаде за откирвање аутономних пловила), употреба нових типова радара и сонараз а мање учњиве циљеве и промену противбродског наоружања, пре свега инсталирање беспосадних топова калибра 30 мм, систем гетлинг, уградња термовизије и пре свега обука посада.

Што се тиче самих аутономних пловила која су се до пре 10 година искључиво користили за паторлирање у околини самих пловила, чување лучких постројења, извиђање и противминску борбу (откривање сидрених и на дну лежећих мина), фокус се померио на борбене задатке напада на површинска пловила патролне броде, корвете, брзе патролне чамце и десантне бродове.

На основу украјинских искустава са беспосадним пловилима и Руси су одлучили да промене тактику и они уведеу беспосадна пловила.

Украјинци имају “Магуру”, а Руси “Мурену”, која је оно што је интересантно судећи према западним ескпертима за поморско ратовање добили “Старлинк”.

Путем Украјинаца кренле су и руске компаније да граде и развијају беспосадна површинска пловила. Оно што је интрересантно Руси су се одлучили на овај корак, пошто су успели у јесен 2022. да заплене неколико беспосадних пловила код обале Крима.

Као што наводи поморски стручњак Хи Сатон ареном беспосадних површинских пловила су доминирали Украјинци, а судећи према његовим наводима за њима не заостају чак ни Руси.

На сајму наоружања “Армија 2024” где је приказано много нових новитета појавила се и “Мурена 300С” површинско беспосадно пловило које се може поредити са украјинским “Магура” која је опремљена са “Сатрлинк” антеном.

Иначе Руси су током рата у Украјини од 2022. успели да заробе велики број комплета “Сатарлинкова” који су сада нашли борбену примену на руској страни или су преко посредника купљени.

Мурена 300С

По свом изгледу и димензијама ради се о површинском беспосадном пловилу које је слично украјинском “Magura V5”.

Према подацима са изложбе “Армија 2024” о “Мурени 300С” познато је следеће:

Носивост: 250 кг

Максимална брзина 45 чворова.

Акциони радијуст 250 км

Од опереме ово беспосадно пловило има како је наведено инерцијални навигациони систем (ИНС), електрооптичке сензоре, инфрацрвену термичку слику

Ово беспосадно пловило производи руска компанија ДОО КБ Центар и према намени дефинише ова беспосадна пловила за заштиту лука, за постављање мина и извиђање, као и пружање ватрене подршке са мора, али и за самоубилачке мисије с обзиром на тежину од пола тоне

Главна тема је систем за управљање “Сатрлинк” који служи за управљање украјинским беспоасадним пловилима. И Руси имају свој систем “Кимет” који омогућава управљање пре свега ваздухопловним беспоасадним пловилима у реалном времену приликом напада на мету.

Антена “Старлинка” на “Мурени 300С” налази се на крову пловила и маскирана је мрежом за маскирање. Да ли је то због сајма или због пловила то за сада није познато.

И сам Хи Сатон у једном делу текста доводи у сумњу да није Сатарлинк или је у питању варка или неки руски систем.

Руски извори наводе да је ово беспосадно пловило опремљено савременим сателитским модулима, као и инерцијским навигационим системом заснованим на девијацији компаса.

Украјински беспосадни чамац MAGURA V5

Украјински беспосадни чамац MAGURA V5 Maritime Autonomous Guard Unmanned Robotic Apparatus V

Тактичко-технички подаци

Димензије: дужина: 5,5 м, ширина 1,5 м, газ 0,4 м висина изнад водене линије: 0,5 м

Брзина крстарења: 22 чвора (40 км/х)

Максимална брзина 42 чвора (око 75 км/х)

Максимални радијус 450 наутичких миља (800 км)

Максимална тежина корисног терета: 320 кг

Управљање: преко сателита

Магура је доживела низ модификација,

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *