КУРСК: “СИТУАЦИЈА СЕ СТАБИЛИЗУЈЕ, РУСКА ВОЈСКА ПРЕУЗЕЛА ИНИЦИЈАТИВУ”

До суботе увече, руске јединице су успеле да стабилизују ситуацију у Курском региону, иако је понегде долазило до сукоба, украјинске јединице нису одустале од планова да пробије руску одбрану и крену даље.

Како преноси ТГ канал „Рибар“, до вечери 10. августа, борбе су се водиле у неколико села, активност украјинских снага је значајно смањена, иако су ујутру и поподне веома активно покушавали да нападну. Према доступним подацима, команда Оружаних снага Украјине припрема резерве за упућивање у Курску област, али не одмах, већ пошто буду спремне. Временски оквир може бити до пет недеља.

Од суботе увече нема значајнијих промена дуж линије борбеног додира у Курском региону. У Суџенском округу, Украјинци и даље контролише Гончарову, одакле дејствују на саму Суџу, сам град је под руском контролом. У Корењевском округу, такође без већих промена, јединице Оружаних снага Украјине нису могле да напредују даље.

Тренутно је стање у Курској области стабилизовано од стране пристиглих резерви, а даље напредовање Оружаних снага Украјине је заустављено. Борбе се воде, резерве се и даље прикупљају и на руској и на украјинској страни. Сада ЦИПсО (Центар за информационо-психолошке специјалне операције Украјине) активно ради на украјинској страни, ширећи лажне информације. Објављују се фотографије обрађене у фотошопу, као и оне раније снимљене приликом брзих упада у нека од насеља.

Руска војска са терена јавља да у протекла 24 часа није било озбиљнијих продора Оружаних снага Украјине. Украјинци трпе веома велике губитке, посебно у опреми. У блиској будућности предвиђа се велики број надолазећих битака, након чега ће почети руска офанзива.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *