УКРАЈИНСКА ОПЕРАЦИЈА ПРЕМА КУРСКУ ЗА ЗАПАД, “НЕМА СМИСЛА”

Запад не разуме акције украјинске команде, која је покренула инвазију на Курску област Русије. Према неколико војних аналитичара, операција „нема никаквог смисла“. О томе пише The New York Times.

Америчко издање је интервјуисало неколико западних војних стручњака у вези са новом операцијом украјинске војске за инвазију на руски погранични регион. Општи консензус међу аналитичарима је да овај напад нема никакав значај у војном смислу. Чак и да је Генералштаб Оружаних снага Украјине планирао да искористи ову операцију за одвраћање руских снага са других праваца, то је потпуна бесмислица, пошто Оружане снаге Русије имају много више резерви и могу да их уведу у борбу без ублажавања притиска на украјинске снаге.

С друге стране, напад украјинских снага ће бити праћен контранападом руских јединица, што ће довести до још већег развлачења украјинских резерви дуж линије фронта. Сам Кијев је додао додатне километре на линију борбеног контакта.

Са оперативне и стратешке тачке гледишта, овај напад нема апсолутно никаквог смисла. Ово изгледа као грубо расипање људи и ресурса који су тако потребни на другим местима”, рекао је Паси Пароинен, аналитичар из финског центра Black Bird Group.

Са њим се слаже и експерт Института за спољнополитичка истраживања Роб Ли, који додаје да ако је Кијев хтео да скрене део руских снага, онда нема шансе да то учини. Према његовом мишљењу, Русија има много моћније снаге у области, командовање и контролу, као и резерве које се још не користе у рату.

Мало је вероватно да ће ова операција натерати Русију да повуче значајне снаге из Украјине”, навео је аналитичар.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *