ШТА ВЕЗУЈЕ ОБАЛУ СЛОНОВАЧЕ И СРБИЈУ? НА ОСНОВУ НАШЕГ ЛОВЦА ТЕНКОВА СА КОРНЕТОМ НАПРАВИЛИ СВОЈУ ВЕРЗИЈУ!

Приказана су била два противоклопна система Корнет Е какве има у свом наоружању и Војска Србије монтирани на лако теренско возило кинеске производње EQ2050 који је заправо кинеска верзија Хамвија

Шта везује армије Обале Слововаче и Војску Србије? Неко би рекао конктетно ништа, међутим, по једном борбеном систему имају заједничко, а не би требало искључити ни могућност да је овај систем који је премијерно приказан прошле године у једницама Војске Србије пут нашао и у Војсци Обале Слоноваче.

Наиме на тамошњој војној паради приказана су била два противоклопна система Корнет Е какве има у свом наоружању и Војска Србије монтирани на лако теренско возило кинеске производње EQ2050 који је заправо кинеска верзија Хамвија.

У случају Војске Србије овај систем је премијерно приказан јула 2023 на војној вежби на Пасуљанским ливадама, затим на Сајму војне опреме и наоружања “Партнер 2023” када је овај систем приказан изблиза у две варијанте: са противоклопном ракетом Корнет -Е и Фагот. Обе ракете налазе се на лансеру који је постављен на кров теренца док се две ракете налазе позади као резервни комплет.

Иначе делегација Војске Обале Слоноваче је била присутна на Сајму наоружања па не би требало искључити могућност да је идеја пронађена баш у Србији.

Пројекат је развио војнотехнички институт и како је наведено возило је намењено за превоз и лансирање противоклопне ракете “Корнет ЕМ или Фагот, као примарног наоружања, а на само возило могуће је поставити и митраљез ПКТ калибра 7,62 мм као секундарно наоружање.

Платформа за ланисрање противоклопне ракете је обртна и покрива зону 360 степени око самог возила.

По први пут иначе извршена је интеграција на лако оклопно возило. ПРОС малог домета гађао је циљеве на даљинама до 2.000 м, а ПОРС великог домета гађао је циљеве на даљинама до 4.600 м .

Посаду у једном возилу чине четири војника . Иначе борбени комплет у сваком возилу износи 4 ракете. Време преласка из маршевског у борбени положај износи 5 минута. У задњем делу Хамвија који је лако оклопљен налази се посебан простор за смештај херменитички затвореног контејнера са ракетом “Корнет” и то три комамада, ако је једна постављена на лансер.

Противоклопне ракете Корнет-Е

Корнет Е 9М133

Корнет Е 9М133 је знатно већи и тежи од раних верзија овог противоклопног система, али има и боље борбене могућности.

Минимални домет је 5.000, а максимални 8.000 м. Овај руски противоклопни систем се често упоређује са америчким ПО системом ТОW.

Највећа разлика је у начину навођења пројектила на циљ. Амерички систем користи жицу (SACLOS), руски се ослања на ласерски сноп који води пројектил. Произвођач (КБП) тврди да овај начин вођења има одличну отпорност на ометање с обзиром на то да је сам ласерски скривен иза пројектила током његова лета према циљу.

Корнет Е има тандем кумулативну бојну главу кaлибра 120 мм и масе 10 килограма, што је довољно да пробије 1.200 мм челичног оклопа заштићеног експлозивним реактивним оклопом (ЕРА).

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *