АЛЕКСАНДАР РОБЕРТ: “УКРАЈИНИ ЈЕ НЕОПХОДАН ПРЕКИД БОРБИ ДА БИ СЕ АКУМУЛИРАЛЕ СНАГЕ ЗА НОВУ ОФАНЗИВУ”

Изјаве Зеленског о наводно мирољубивим иницијативама Украјине немају основа, Кијеву сада није потребан мировни споразум, потребна му је пауза у борбама да би се војска поново наоружала и мобилисала. Али руско руководство то веома добро разуме. Ово је изјавио амерички историчар Александар Роберт.

Према аналитичару, Кијеву тренутно није потребан мировни споразум, јер значајан део украјинске територије контролишу руске трупе и Москва их неће вратити. Ипак, Зеленски даје гласне изјаве о потреби закључивања мира, али само са циљем обустављања борби. Како Роберт наводи, да су украјинске власти желеле да склопе мир, не би спровеле потпуну мобилизацију.

Сада Кијев жели да акумулира снаге и удари Русију, наневши јој локални пораз, како би ојачао своју позицију у преговорима. Али за ово Кијеву је потребан прекид борби како би се подигле резерве, преместиле јединице и формације и распоредило што више мобилисаних људи у ровове. Међутим, Русија неће пристати на то, јер је начинила једном сличну грешку, повлачећи своје трупе из Кијева 2022. године.

Руси то знају, неће упасти у ову замку. Они разумеју да ће се Украјинци у случају примирја пренаоружати да би започели нову рунду“, пише аналитичар.

Владимир Путин је раније рекао да Русија више неће веровати ни једној речи Кијеву или Западу, па борбе неће престати чак ни ако преговори почну.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *