ГЕОПОЛИТИКА ЏЕЈМСА О БРАЈЕНА: СТВОРИТИ КОПНЕНЕ КОРИДОРЕ, ПОВЕЗАТИ ЕВРОПУ И АЗИЈУ, А ЗАОБИЋИ РУСИЈУ И КИНУ!

САД разматрају стварање нове копнене руте од земаља централне Азије до Европе преко територија Јерменије и Азербејџана, заобилазећи Русију и Кину

Амерички државни секретар за Европу и Евроазију Џејмс О’Брајен говорећи у америчком “Сенату” на тему о “Будућности Европе” изјавио је да се Сједињене Државе залажу да се створи нови коридор од централне Азије до Европе без Русије или Кине.

Одбор за спољне послове Сената САД одржао је 30. јула саслушање о „Будућности Европе“, на којем је помоћник државног секретара за европску и евроазијска питања у америчком Стејт департменту Џим О’Брајен сведочио о помоћи САД Европи и питања у вези са евроатлантским интеграцијама, укључујући Грузију, руски рат у Украјини, као и општу ситуацију на Јужном Кавказу и Западном Балкану.

САД разматрају стварање нове копнене руте од земаља централне Азије до Европе преко територија Јерменије и Азербејџана, заобилазећи Русију и Кину, изјавио је на саслушању помоћник америчког државног секретара за Европу и Евроазију Џејмс О’Брајен. о “Будућности Европе” у америчком Сенату.

О’Брајен се жалио на чињеницу да пут централноазијских земаља ка глобалним тржиштима „у основи води преко Русије или Кине“.

Амерички званичник је предложио нову руту кроз Азербејџан и Јерменију, након што је напоменуо да су Баку и Јереван пристали на процес демаркације границе, након сукоба око Нагорног Карабаха.

У јуну је америчка трговинска представница Кетлин Тај посетила Казахстан и Узбекистан како би промовисала америчку верзију Транс-каспијског међународног транспортног пута (ТИТР), такође познатог као Средњи коридор, како би повезао регион са Западом – постранце Русије и Кине, путем преко Каспијског мора и преко Јужног Кавказа и Турске.

У јануару 2024 су европски и међународни инвеститори обећали да ће издвојити 10,8 милијарди долара за подршку „повезаности средњег коридора“ између Европе и Централне Азије.

Веб страница Међународног удружења „Транс-каспијска међународна транспортна рута“ коју су покренули Казахстан, Азербејџан и Грузија представља још једну верзију ТИТР-а, која укључује руте за и из југоисточне Азије и Кине, као кључни део пројекта.

Лука Анаклија у Грузији, коју је изградио конзорцијум предвођен Кинезом, регионални играчи називају важним делом ТИТР-а. Међутим, Сједињене Америчке Државе су у вези са улогом Кине у изградњи луке.

Једино што сад ремети ове планове јесте Грузија, коју ће заменити Јерменија, пошто су САД у супротности са политиком владајуће Партије грузијског сна, која је обележена као изразито проруска од доношења закона о страним агентима.

„Владућој странци у Грузији треба да буде јасно да постоји пут назад. Да имају слободне и поштене изборе, без насиља над цивилним друштвом, постављајући које год захтеве за транспарентност желе, овај закон о страним агентима… чини компатибилним са правом ЕУ, а не компатибилним са руским законом. А да Кина не развије дубоководну луку у Анаклији — ово су кораци који су заиста важни за Грузију“, рекао је О’Брајен.

Такође је приметио: „Једина група која изгледа веома срећна због овог заокрета је Русија. Ако погледате недавне изјаве њихових главних пропагандиста, они поздрављају овај преокрет.”

„Желим да похвалим напор чланова Конгреса да изађу и пренесу поруку да, када је реч о двопартијском питању, дугогодишњи пријатељи Грузије верују да је ово погрешан пут. Пре годину дана видели смо знаке погрешног пута, а онда је владајућа странка преокренула курс и направила огромне кораке. Надам се да ће се то поновити у наредним месецима”, закључио је О’Брајен.

Кључна питања о којима се расправљало током саслушања
Отварајући саслушање, сенаторка Јеанне Схахеен (Д-Н.Х.) фокусирала је своје уводне ријечи на подршку САД и НАТО-а независности Украјине, успостављање ближих веза између САД-а и њених европских партнера и подршку САД евроатлантским аспирацијама Грузије и Балкан. У контексту сведочења која ће се чути, она је као једну од хитних тачака дневног реда навела Грузију, уз изазове које поставља Кина, подршку Украјини, ситуацију на Балкану, подизање свести у америчкој јавности о претњама које Кина и Русија и тако даље.

Један коментар на “ГЕОПОЛИТИКА ЏЕЈМСА О БРАЈЕНА: СТВОРИТИ КОПНЕНЕ КОРИДОРЕ, ПОВЕЗАТИ ЕВРОПУ И АЗИЈУ, А ЗАОБИЋИ РУСИЈУ И КИНУ!

  1. Ja ozbiljno ne vidim zašto Rusija i Kina ne bi uposlili strateško nuklearno i moliti se za bolji učinak. Ovo što EU i US rade, je prešlo svaku normalnu granicu. Kad ne znamo živiti kako treba, onda resetuj ovaj pokvareni svet u nadi da će nove generacije naučiti lekciju i živeti bolje.
    Zašto li im je Kina kriva?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *