ТАКТИКА ЦИЉАНОГ УБИСТВА: КО ЈЕ ИСМАИЛ ХАНИЈЕ ЛИДЕР ХАМАСА КОЈИ ЈЕ БИО НАСЛЕДНИК ШЕИКА АХМЕД ЈАСНИНА

Напад на Ханијеву резиденцију у Техерану уследило је након учешћа на церемонији инаугурације изабраног иранског председника Масуда Пезешкијана

У среду рано ујутро свет је обишла вест да је у свом стану у Техерану убијен лидер Хамаса Исмаил Ханије – Околности ликвидације нису саопштене, али су иранске власти, односно Пасадарани потврдили ту вест.

Напомиње се да се то догодило као резултат израелског напада на његову резиденцију у Техерану након Ханијевог учешћа на церемонији инаугурације изабраног иранског председника Масуда Пезешкијана.

Ко је Исмаил Ханије

Исмаил Абдел Салам Ахмед Ханије како је право име лидера Хамаса рођен је 29. јануара 1962. у избегличком кампу Ал-Шати у Појасу Газе коју су окупирали Египћани, пре Првог арапско-израелског рата 1948.

Школовао се у школама УН, а дипломирао је арапску књижевност на Исламском универзитету у Гази 1987.

Своје прве кокраке у Хамасу направио је средином 1980-тих година 20 века и у раним корацима као студент припадао је Муслиманској браћи, а онда од 1987 када је основан Хамас приступио је том покрету.

Активних учеснике је Прве интифаде (интифада камења) и скуобљавао се са израелском војском и полицијом. Свој важну функцију зазузео је 1997 када је постављен на чело канцеларије Хамаса, када је напредовао у редовима ове организације.

Успон је доживео када је био на челу листе Хамаса на изборима 2006. када је дошло до Другог либанског рата. Два дана пред тај рат изабран је за шефа Хамаса 6. маја 2017.

Уследио је сукоб са Фатахом и њиховим лидером Махмуд Абасом, који су Ханијеа разрешили дужности, али је он наставио да врши власт и ојачао после сукоба у Гази када је Хамас у крвавом рату однео победу над Фатахом.

Шеф политичког крила Хамаса постао је 2017. године.

Ханије је иначе због учешћа у Првој интифади био у израелском затвору чак два пута, најкраће 6 месеци, а најдуже 3 године.

Пуштен је из затвора 1992. године и са осталим затвореницима Хамаса у размени протеран у Либан заједно са 400 затвореника. У Либану је живео годину дана када се вратио преко Египта у Газу и постао декан Исламског универзитета.

Када је 1997. из израелског затвора пуштен шеик Ахмед Јасин, Ханије је доживое звездани тренутка у Хамасу. Због блиских веза са Јасином именован је био за представника Палестинске управе. У Другој интифади (Ал Акса) 2004 и ликвидације Шеика Ахмеда Јасина постао је лидер тог покрета.

Израелци су од 2003 до 2005 спроводили тактику циљаних убистава, кадаје ликвидирана већина лидера ХАМАСА.

У децембру 2005, Ханије је изабран да предводи Хамасову листу, која је победила на изборима.

Иначе Ханије се налази на листи терориста САД, а од 2016. живи у Катару, а повремено је долазио у Газу.

Отац је 13 дече, а у последњој операцији у Гази коју спроводи Израел од 2023 убијено је чак 14 чалнова његове породице у бомбардовњу Израела. Чак су ликвидирани и његови унуци.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *