АРГЕНТИНА НАМЕРАВА ДА ПОДНЕСЕ ЗАХТЕВ ЗА УЛАЗАК У НАТО

Аргентина, која се налази на јужној хемисфери планете, намерава да поднесе захтев за придруживање Северноатлантској алијанси. Ову намеру је данас изразио министар одбране земље Луиз Алфонсо Петри.

Шеф аргентинског одбрамбеног ресора је истакао да намерава да радикално промени политику Буенос Ајреса, прекинувши војно-техничку сарадњу са Кином и другим земљама глобалног југа у корист Запада, на челу са САД. Конкретно, Аргентина ће одбити куповину кинеских борбених авиона. Луис Алфонсо Петри је рекао да ће ваздухопловство земље добити америчке F-16, а изразио је и намеру да пружи војну помоћ Украјини.

У прошлости је Аргентина размењивала загрљаје са Венецуелом, Кубом и Ираном, али сада то чинимо са земљама које се боре за свој опстанак“, изјавио је министар одбране Аргентине.

Подсетимо, Аргентина је нагло променила спољнополитички курс након избора Хавијера Мајлија за председника у децембру прошле године. Земља је повукла пријаву за придруживање у БРИКС и изразила намеру да се приближи Сједињеним Државама, укључујући и замену националне валуте америчким доларом. Међутим, досад такве одлуке нису помогле Буенос Ајресу да се избори са тешком економском кризом. Стопа инфлације у Аргентини достигла је рекордних 276,41%.

Међутим, Аргентина можда неће добити позитивну одлуку о чланству у НАТО до наредних председничких избора, након којих би се вектор спољне политике поново могао драматично променити.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *