ШТА ОЧЕКУЈЕ НАТО ПАКТ НА САМИТУ У ВАШИНГТОНУ: ЕВРОПЉАНИ ЋЕ МОРАТИ ВИШЕ ДА СЕ НАОРУЖАЈУ И ДА ВИШЕ НОВЦА ДАЈУ ЗА ВОЈСКУ!

Будућност захтева добро наоружане, способне савезнике

Самит НАТО пакта који се одржава у Вашингтону од 7. до 11. јуча 2024 поводом 75. година од оснивања овог војно-политичког савеза је трећи који се одржава у време рата на истоку Европе. Претходни су били 2022. у Мадриду и 2023. у Вилњусу.

Самит у Вашингтону је трећи ратне године и требао би по свему бити другачији, јер судећи према натписима у западној штампи се све више говори о трансформацији унутар НАТО пакта.

Фарах Стокман која је чланица уредништва Њујорк Тајмсау свом ауторском тексту наводи да Северноатланска алијанса мора да се промене.

Из текста можемо сазнати да Сједињене Америчке Државе само у Европи има 90.000 војника, највише у Немачкој, Италији, Британији, Пољска…..што чини значајна број снага у оквиру НАТО пакта.

Иначе сама Северноатланска алијанса има у стању високе приправности 500.000 војника.

Велико присуство Америке долази не само у облику трупа. Од 206 милијарди долара војне и невојне помоћи коју су Украјини доделиле земље широм света, 79 милијарди долара долази из Сједињених Држава, су подаци према бази података Ukraine Support Tracker.

Отприлике од 1960. године, удео Сједињених Држава у савезничком GDP је у просеку износио око 36 одсто, док је његов удео у савезничкој војној потрошњи био више од 61 одсто, према извештају Института Кејто. Врховни савезнички командант Европа никада није био Европљанин.

Како у свом тексту Фарах Стокман наводи да је све јасније да Европљани треба да преузму већу одговорност за сопствену одбрану, не само зато што су Доналд Трамп и изолационистичко крило Републиканске партије гласно негодовали да Вашингтон мора да штити богате земље, а да на њих не троши огромне количине новца, као и да све чланице морају ојачати своје оружане снаге јер сада тај новац троше на мрежу социјалне заштите која је незамислива за САД, док је војска на запећку. У преводу трошите што више на војску, а мање на саоцијалну зашштиту.

По мишљењу ауторке текста, и Европа мора да се позабави својом одбраном јер су амерички званичници све више фокусирани на изазове које поставља Кина, што ће захтевати још више пажње и средстава у наредним годинама, посебно имајући у виду све већу сарадњу Кине, Русије, Северне Кореје и Ирана.

Сједињене Државе једноставно не могу да ураде све свуда одједном, саме. Будућност захтева добро наоружане, способне савезнике. Незаобилазна нација мора бити мало мање неопходна”, наводи она.

“Без обзира на то ко победи на изборима у САД, европски лидери схватају да треба да допринесу више, рекао ми је норвешки министар спољних послова Еспен Барт Еиде. Током свог недавног путовања у Вашингтон, он је рекао да су републиканци пренели да Европљани морају да преузму много више одговорности за рат у Украјини јер Сједињене Државе имају „већу рибу за пржење“.

Самит НАТО-а ће без сумње прославити чињеницу да се од 23 чланице НАТО-а очекује да потроше најмање 2 одсто свог Г.Д.П-а. у одбрани, у односу на само три члана који су прешли тај праг пре деценију. Али запањујуће је да скоро трећина од 32 чланице НАТО-а још увек није достигла тај циљ потрошње, који је договорен 2014. Ако руска инвазија на Украјину у пуном обиму и не тако суптилне претње г. Трампа да ће напустити фреелоадерс нису убедио их да се више залажу за сопствену одбрану, тешко је замислити шта ће догодити.

На крају крајева, ослањање Европе на америчке трупе је у супротности са оним што многи Европљани и Американци кажу да желе. Већина у Сједињеним Државама, Британији, Француској и Немачкој верује да би Европа требало да буде „првенствено одговорна за сопствену одбрану док има за циљ очување НАТО савеза“, показало је недавно истраживање Института за глобалне послове. Само 7 одсто немачких и 13 одсто француских испитаника сматра да би Сједињене Државе требало да буду првенствено одговорне за одбрану Европе.

Није ни чудо што Европи данас недостају капацитети да распореди војнике и опрему која је потребна НАТО-у за одбрану својих чланица, посебно када су у питању специјализоване јединице као што су противваздушна одбрана, обавештајна служба и надзор. Џон Р. Дени, аутор новог извештаја о спремности за НАТО, рекао ми је да НАТО планери рутински заостају када траже допринос софистицираних система, делом зато што је толико тога већ послато Украјини. „Нема довољно за обилазак“, рекао је. „Још увек постоје забрињавајуће празнине.“

Очекује се да ће на самиту савезници из НАТО-а подржати ново одбрамбено индустријско обећање о повећању производње оружја и муниције. Али НАТО-ов план набавке се у великој мери ослања на америчке произвођаче оружја. То је у супротности са новом европском одбрамбеном индустријском стратегијом, коју је Европска комисија објавила у марту, а која предвиђа да се половину буџета за војне набавке потроши на артикле произведене у Европи до 2030.

Ако то ураде, то ће бити велики корак напред за способност Европе да помогне у сопственој одбрани. У прошлости, Американци су можда осетили претњу свом ауторитету и саботирали овај напор да се изгради европска одбрамбена индустрија. Али данас, Американцима, који се такође боре да повећају сопствену индустријску производњу одбране, потребна је сва помоћ коју могу да добију.

„Јача Европа значи јачи НАТО и на крају равноправније партнерство између САД и Европе“, рекла је Рејчел Рицо, нерезидентни виши сарадник у Европском центру Атлантског савета. „Желите вршњачку везу. Не желите клијента.”

Европљани се коначно појачавају, као што је генерал Ајзенхауер сањао. Немојмо им стајати на путу.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *